ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς «κατακρημνίστηκε» ο πατριωτικός χώρος στις εκλογές του Μαΐου – Γιατί μπορεί να φτάσει έως και το 25% και να αλλάξει το «παιχνίδι»

Η Ελληνική Λύση και η Νίκη με «αέρα» εισόδου στη Βουλή - Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

Πώς «κατακρημνίστηκε» ο πατριωτικός χώρος στις εκλογές του Μαΐου – Γιατί μπορεί να φτάσει έως και το 25% και να αλλάξει το «παιχνίδι»

Μια πλειάδα από πατριωτικά κόμματα κατέβηκαν στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ωστόσο μόλις ένα κατάφερε να μπει στη Βουλή, ο λόγος για την Ελληνική Λύση. 

Ταυτόχρονα υπήρχαν και πατριωτικά κόμματα τα οποία δεν κατέβηκαν στη Βουλή, λόγω του «μπλόκου» που δέχθηκαν από τον Άρειο Πάγο (το κόμμα του Η.Κασιδιάρη, της Α.Λατινοπούλου και των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου). Από αυτά μόνο οι «Έλληνες» είχαν δυναμική για είσοδο στη Βουλή.

Βεβαίως δεν πρέπει να μην αναφερθούν στο κόμμα Νίκη, το οποίο συγκέντρωση 2,92% και ήταν πολύ κοντά στην είσοδό του στη Βουλή, κάτι που είναι πιθανό εν τέλει να επιτύχει στις δεύτερες εκλογές.

Συνολικά ο πατριωτικός χώρος είχε 14 κόμματα στις εκλογές του Μαΐου, τα οποία συνολικά πήραν περίπου 12,3%. Φυσικά τα μεγαλύτερα ποσοστά τα πήραν η Ελληνική Λύση με 4,45% και η Νίκη με 2,92%. 

Από εκεί και πέρα είδαμε 12 (!) κόμματα, τα οποία συνολικά πήραν 4,9%, ο λόγος για τα εξής κόμματα: 

  • Συμμαχία Ανατροπής 0,9%
  • Εθνική Δημιουργία 0,81%
  • Ενώνω Συμμαχία Ελευθερία 0,63%
  • Κίνημα 21 0,59%
  • Πνοή Δημοκρατίας 0,47%
  • Ελεύθεροι Ξανά 0,35%
  • ΕΑΝ 0,26%
  • Τ.ΟΛ.ΜΑ 0,24%
  • Ελλήνων Συνέλευσης 0,22%
  • Ενότητα – Αλήθεια ΕΝ.Α 0,19%
  • Πολιτική Πρωτοβουλία 0,1%
  • Βόρεια Λέγκα 0,09%

Αν προσθέσουμε σε αυτά το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο αναμένεται να πάρει περίπου 1% και αυτό του Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου, το οποίο επίσης αναμένεται να έχει ένα παρόμοιο ποσοστό, βλέπουμε ότι έχουμε έναν χώρο με περίπου 7%. 

Είναι ξεκάθαρο ότι εάν και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τα συγκεκριμένα κόμματα κατεβούν μόνα τους, τότε δεν θα μπει κανένα τους στη Βουλή. Ωστόσο εάν υπάρξει κάποια ένωση, για την οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν μιλήσει οι επικεφαλής αρκετών από τα προαναφερόμενα κόμματα, τότε δεν είναι απίθανο να δημιουργηθεί από το πουθενά ένα ακόμη δεξιό κόμμα με βλέψεις εισόδου στη Βουλή, το οποίο θα μπορέσει να φέρει τα «πάνω – κάτω», σε περίπτωση που ξαφνικά δούμε μια Βουλή με οκτώ κόμματα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να δυσκολέψει ακόμη και την υπόθεση αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό που θα πρέπει να πιάσει το πρώτο κόμμα για να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές – δύσκολο, καθώς φαίνεται ότι η «γαλάζια» παράταξη έχει μια ισχυρή δυναμική, ωστόσο όχι απίθανο. 

Το μέχρι στιγμής ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Θάνος Τζήμερος παραιτήθηκε από επικεφαλής του κόμματος Εθνική Δημιουργία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μη κάθοδο του ΕΑΝ στις δεύτερες εκλογές.

Οι επικεφαλής των κομμάτων Ενώνω, Κίνημα 21, Πνοή Δημοκρατίας, Ελεύθεροι Ξανά και ΕΝΑ, τα οποία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι είχαν αντιταχθεί ανοιχτά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά Covid-19 έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί σε μια κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Την ίδια ώρα δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο αν κατέβαινε στις εκλογές θα συγκέντρωνε περίπου 7%. Ακόμη και αν εν τέλει δεν καταφέρει να κατεβεί ο Η.Κασιδιάρης στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι σημαντικό να δούμε που θα πήγαινε αυτό το 7%. 

Στις προηγούμενες εκλογές περίπου οι μισοί δεν ψήφισαν, καθώς δεν είναι καμία εναλλακτική. Από εκεί και πέρα οι ψηφοφόροι του Η.Κασιδιάρη διασπάστηκαν κυρίως σε Ελληνική Λύση, Νίκη και σε άλλα πατριωτικά κόμματα, ενώ ελάχιστοι έδωσαν ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το κάλεσμα πολλών στελεχών των «Ελλήνων», λόγω του ιδεολογικού χάσματος.   

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την πλευρά του ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα κατεβεί ως ανεξάρτητος στις βουλευτικές εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.