ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σ.Κασσελάκης: Ποιος είναι ο υποψήφιος που μπορεί να φέρει μια νέα «πνοή» στον ΣΥΡΙΖΑ και τι αλλαγές υπόσχεται

Επιχειρηματίας, μεγαλωμένος στις ΗΠΑ και από εύπορη οικογένεια - Ωραίος, νέος και δηλώνει ομοφυλόφιλος

Σ.Κασσελάκης: Ποιος είναι ο υποψήφιος που μπορεί να φέρει μια νέα «πνοή» στον ΣΥΡΙΖΑ και τι αλλαγές υπόσχεται

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (29/8), την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανακοίνωση που έφερε αρκετές αντιδράσεις (θετικές και αρνητικές), τόσο στον πολιτικό κόσμο, όσο και στους απλούς πολίτες. 

Από τη ΝΔ δεν άργησαν τα σχόλια, τα οποία ήρθαν από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σ.Κασσελάκης «πήγε στην Αμερική φτωχός, αλλά μετά από 10 χρόνια μπορούσε να πάρει με προσωπική εγγύηση δάνειο για να αγοράσει πλοίο. Αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει μία τεράστια περιουσία. Αυτή είναι η δύναμη του καπιταλισμού θα έλεγα στον κ. Κασσελάκη» και χαρακτήρισε το βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ως «την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου». 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην εύπορη οικογένεια, από την οποία μεγάλωσε ο Σ.Κασσελάκης, λέγοντας ότι «όταν έχεις μεγαλώσει στην Εκάλη, άσε λίγο την κλάψα». 

Πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι δηλαδή ένας ακροαριστερός και αν βγει τελικά πρόεδρος του κόμματος έχει αρκετές πιθανότητες να ανακόψει την κατρακύλα.

Ποιος είναι ο Σ.Κασσελάκης

Είναι ένας νέος, δυναμικός υποψήφιος, έχει πίσω του αρκετούς επικοινωνιολόγους, ώστε να αποφύγει τόσο ο ίδιος, όσο και οι στενοί του συνεργάτες τα επικοινωνιακά λάθη, τα οποία κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγε κάποιος ότι μοιάζει αρκετά με τον κάποτε υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τζιώτη, o οποίος το 2007 είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος, κατά τη σφοδρή σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου.

Γεννημένος το 1988 στο Μαρούσι και με καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από τον Σκινέ, η διαδρομή του δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αν και η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη (μεγάλωσε στην Εκάλη), στη συνέχεια χρεοκόπησε, εξαιτίας του «παραδικαστικού κυκλώματος».

Έτσι, αναγκάστηκε να αρχίσει από το μηδέν, έχοντας λάβει υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης, όπου και μετακόμισε από την ηλικία των 14 ετών. Για να πάρει την υποτροφία, είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μαθηματική Βαλκανιάδα νέων.

«Μεγάλωσα σε μια πολύ ευκατάστατη οικογένεια, η οποία χρεοκόπησε οικονομικά, κι έτσι αναγκάστηκα να “δουλέψω” τον εαυτό μου έξω, μέχρι να καταφέρω να γίνω κι εγώ ευκατάστατος. Αυτή η κοινωνική κινητικότητα που έζησα, αυτό που λέμε ευημερία για όλους, εγώ την έχω ζήσει στην πράξη. Η Αμερική έχει τεράστια θέματα, όμως σου δίνει μια προοπτική και μια δυνατότητα. Όπως επίσης, υπάρχει κράτος δικαίου» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή που έδωσε με τον σύντροφό του Tyler Mcbeth στο «Antivirus».

Οι σπουδές στην Αμερική

Οι σπουδές του έγιναν στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσινγκτον.

Για χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραφε άρθρα στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε με τη «Στήλη του Φοιτητή» και συνέχισε με το «Χρώμα της Αγοράς». Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα «CvfromGreece», θέλοντας να βοηθήσει νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Η ενασχόληση με τη ναυτιλία

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλέον δηλώνει επιχειρηματίας, με έδρα το Μαϊάμι και εξειδίκευση στα ναυτιλιακά.

«Στα 30 χρόνια του είχε αγοράσει καράβια, τα οποία πούλησε, βγάζοντας πολύ μεγάλο κέρδος για τους επενδυτές και στη συνέχεια άνοιξε ένα δεύτερο επενδυτικό κεφάλαιο στη Ναυτιλία, με απόλυτη επιτυχία. Τώρα, είναι ιδρυτής ενός ομίλου από εταιρείες και μόλις 35 ετών», ανέφερε γι’ αυτόν άρθρο του ekirikas.com. Η αρχή έγινε από το μηδέν. Στα 30 του ήταν πλοιοκτήτης και ιδρυτής της Swift Bulk, όπου έκανε τη διαχείριση, είχε την εποπτεία και δημιούργησε όλη την υποδομή.

Πλέον, είναι ιδρυτής ενός ομίλου εταιρειών, τεχνοκράτης και εφοπλιστής, που αποφάσισε στις εκλογές να ανταποκριθεί στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα και να κατέβει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προοριζόταν να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα είχαν κεντρικό ρόλο στο think tank του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δηλώνει ομοφυλόφιλος, αλλά λέει ότι δεν έχει «γκέι ατζέντα» 

«Γνώρισα τον Τάιλερ στα 31 μου. Νοσοκόμος στις ΜΕΘ, ξαγρυπνούσε δίπλα στους ασθενείς, ενώ έκανε το διδακτορικό του με το φως της ημέρας. Και όπως είχα δει από τους γονείς μου στα εύκολα και στα δύσκολα, όταν βρίσκεις έναν άνθρωπο καλύτερο από σένα, κάνεις ό,τι μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να λένε οι άλλοι.

Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα. Με προτάσεις που τις διαβάσατε πριν από μερικές μέρες, που άλλοι φοβούνται να τις πουν», τόνισε μεταξύ άλλων στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις του Κασσελάκη:

  • Άμεση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, σε όλα τα ζητήματα ισότητας και κοινωνικής προστασίας που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (από τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία μέχρι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς καμία εξαίρεση). Κόντρα στη συντηρητικοποίηση και «δεξιοποίηση», η Ελλάδα να γίνει πρότυπο συμπερίληψης και ισότητας σε όλη την Ευρώπη.
  • Απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους αλλοδαπούς συμπληρώνουν 10ετή νόμιμη και συνεχή παραμονή στην Ελλάδα, χωρίς τεστ ιθαγένειας.

Εργασιακά

  • Επιστροφή από τον εργασιακό Μεσαίωνα στο σήμερα. Εργασία με κανόνες και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (επαναφορά ΣΣΕ και βάσιμου λόγου απόλυσης, θέσπιση υποχρέωσης αιτιολόγησης μη πρόσληψης, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο του συστήματος ψηφιακής κάρτας με ΣΕΠΕ κ.α).
  • Τέλος στην καταστρατήγηση του χαρακτήρα των δελτίων παροχής υπηρεσιών από τους εργοδότες. Πλήρης εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (σε αποζημιώσεις, επιδόματα, δώρα, άδεια μητρότητας κλπ).

Φορολογία

  • Καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με γενναία ελάφρυνση για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα φορολογική κλίμακα.
  • Ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθηνών, καθώς και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές (stock options) στους υπαλλήλους τους.

«Γινόμαστε Ευρώπη»

  • Ανάληψη από την Εκκλησία της αποκλειστικής ευθύνης για τη μισθοδοσία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση του κλήρου. Κρατική ενίσχυση για τη συντήρηση ναών, μονών και για τη διατήρηση της πολιτιστικής /θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ριζικός εκσυγχρονισμός στρατού – θητείας

  • Επαγγελματικός Στρατός.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και αντικατάστασή της από εξάμηνη εθνική «κοινωνική θητεία» για τους νέους και τις νέες, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται πλήρης κατάρτιση σε θέματα εθνικής άμυνας.

Σ.Κασσελάκης: Όταν στήριζε την υποψηφιότητα Κ.Μητσοτάκη για τη ΝΔ

Σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο νέος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις απόψεις του να δημοσιεύονται στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής.

«Τον Απρίλιο έγινα υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε τιμητική θέση εκπροσωπώντας τους ομογενείς. Δεν ήταν μια απόφαση χωρίς σκέψη: Από το 2012 είχα αναπτύξει άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ήταν βουλευτής, στη συνέχεια μέλος του υπουργικού συμβουλίου και τελικά επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, του παρείχα την υποστήριξή μου μέσω κειμένου μου στον Εθνικό Κήρυκα όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος. Τον σεβόμουν –και τον σέβομαι ακόμα– προσωπικά», είχε γράψει χαρακτηριστικά στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής.

Φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω όμως από την Ε.Αχτσιόγλου

Οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες προσφέρουν αποδόσεις για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όλες έχουν αναδείξει ως μεγάλο φαβορί την Έφη Αχτσιόγλου. Η υποψήφια για τον προεδρικό θώκο «πληρώνει» σε ένα εύρος αποδόσεων από 1,35 μέχρι 1,80 όντας το φαβορί σε όλες τις εταιρείες στοιχήματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του, έρχεται να μπει «σφήνα» στους υπόλοιπους υποψήφιους και είναι το δεύτερο φαβορί για τις εταιρείες στοιχήματος. Οι αποδόσεις υπέρ του κυμαίνονται από το 2,00 μέχρι το 3,00.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας με αυτή τη σειρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.