ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Η λύση στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος δε κρύβεται σε χάπι αλλά σε υγιείς καθημερινές συνήθειες

Aυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Αν το ανοσοποιητικό μας είναι δυνατό τότε μπορούμε να μειώσουμε τις καθημερινές  ασθένειες που μας ταλαιπωρούν. Οι τρόποι αυτοί είναι οι παρακάτω:

Η συμβολή του εντέρου

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα βακτήρια του εντέρου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία του μικροβιόκοσμου του οργανισμού βρίσκεται στο έντερο, το ίδιο συμβαίνει και με το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεπώς, όταν η λειτουργία του εντέρου είναι καλή, αυτόματα ενισχύεται η ανοσία του οργανισμού και η αντίσταση σε εξωτερικούς εισβολείς.

Αντίστοιχα, όταν απορρυθμιστεί το έντερο, αποδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικό συστήματος, ελέγχουμε ουσιαστικά έναν βασικό παράγοντα που επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μπορείτε να βελτιώσετε τα βακτήρια του εντέρου σας με απλούς τρόπους όπως είναι η λήψη προβιοτικών, η διαχείριση του άγχους, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την κατάλληλη διατροφή.

Το κλειδί της διατροφής

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η διατροφή επηρεάζει το βάρος μας και την ενέργεια που έχουμε μέσα στην ημέρα. Ξέρατε όμως ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε τέτοιο βαθμό; Αυτό συμβαίνει διότι το μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια και οι μύκητες που ζουν στο έντερό μας, επηρεάζονται άμεσα από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.

Συνεπώς, όταν εμείς διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές, η ανοσία του οργανισμού μας ενισχύεται. Αντίστοιχα, μια διατροφή που αποτελείται από ζωικές πρωτεΐνες, επεξεργασμένες τροφές, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και των χρόνιων διαταραχών.

Καταναλώστε υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ψάρια και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. Προσθέστε φυσικά μπαχαρικά στο φαγητό, τα οποία εκτός από τη γεύση ενισχύουν την ποικιλομορφία των εντερικών μικροβίων, που είναι χρήσιμα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, φροντίστε να τηρείτε μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα την μείωση της αντίστασης του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Ο ύπνος ως σύμμαχος

Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για τον οργανισμό και το σώμα μας, αποτελώντας κατά ένα τρόπο μέσο άμυνας και θεραπείας του. Η έλλειψη του μειώνει την άμυνα του οργανισμού και, εκτός από έντονο αίσθημα της κούρασης που δημιουργεί, μας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη και άλλες λοιμώξεις.

Κατά συνέπεια, ο σταθερός και ποιοτικός ύπνος λειτουργεί ευεργετικά, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά, συμπληρώνοντας τουλάχιστον επτά ώρες καθημερινά. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως γιόγκα ή διαλογισμό και αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Ο ρόλος της άσκησης

Η καθιστική ζωή δεν κάνει μόνο εσάς υποτονικούς αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι ασκούνται έχουν καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνονται ενδορφίνες , οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Ανακουφίζουν από τον πόνο, δημιουργούν το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευεξίας και βελτιώνουν τον ύπνο με αποτέλεσμα την καλύτερη ανοσία.Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ξεκινήστε γυμναστήριο, κάποιο χόμπι που θα σας διατηρήσει το ενδιαφέρον ή ξεκινήστε κάποιο άθλημα. Βέβαια, δε χρειάζεται να ασκηθείτε έντονα ή περίπλοκα. Ακόμη και το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.