Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος σε ιερείς: «Μην μιλάτε για τα εμβόλια – Μην τα μπλέκετε με την πίστη»

Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος σε ιερείς: «Μην μιλάτε για τα εμβόλια – Μην τα μπλέκετε με την πίστη»

Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επίθεση που δέχτηκε με καυστικό υγρό στις 24 Ιουνίου στη Μονή Πετράκη μίλησε για το θέμα των εμβολίων.

Υπάρχουν κορωνοϊός και πανδημία

Ο Σεβασμιότατος τέλεσε το Μέγα πανηγυρικό εσπερινό μετά θυρανοιξίων στην εκκλησία του Αγίου Τιμοθέου στα Νέα Παλάτια Ωρωπού παρουσία και του δημάρχου Ωρωπού και Γιώργου Γιασημάκη τόνισε πως ο κορωνοϊός και η πανδημία υπάρχουν, εμφανίστηκε επικριτικός προς την ιατρική κοινότητα στην οποία επέρριψε ευθύνες για τη σύγχυση που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από τους εμβολιασμούς και διαχώρισε τις ευθύνες της Εκκλησίας έναντι των ιατρικών θεμάτων ενώ δεν παρέλειψε να απαγορεύσει στους ιερείς που ανήκουν στη δύναμη της περιφέρειας του να αναφέρονται στα κηρύγματα τους στο θέμα του εμβολιασμού καθώς όπως είπε όλα αυτά οδηγούν σε άσχημες καταστάσεις και σε σχίσματα.

«Ότι είπε η Εκκλησία και σας απαγορεύω να μιλάτε για το θέμα»

«Σας παρακαλώ πολύ να τελειώσει η συζήτηση για τα εμβόλια. Δι’ ευχών των αγίων πατέρων ημών. Τελείωσε η συζήτηση. Μη με ξαναρωτήσετε. Προς εσάς τους ιερείς: Σας απαγορεύω δημοσίως να ξανά ασχοληθείτε με το θέμα. Αν έρθει πιστός και μου πει πως ασχοληθήκατε πάλι με το θέμα θα σας επιβάλω κανονικές κυρώσεις. Η Εκκλησία της Ελλάδας είπε και τοποθετήθηκε. Κακώς ή κακώς αυτά ειπώθηκαν. Οι προσωπικές απόψεις του καθενός να μείνουν προσωπικές απόψεις. Βλέπετε πως τα ανακατώματα τα κάνουν οι γιατροί. Το φυλλάδιο προς τον λαό το έγραψαν γιατροί. Εγώ δεν είμαι γιατρός, είμαι νομικός και θεολόγος, ξέρω άλλα πράγματα. Τώρα βγαίνουν άλλοι γιατροί και λένε άλλα. Έχουν ανακατώσει την οικουμένη. Ας τα βρουν πρώτα οι γιατροί και μετά τα λένε», είπε αρχικά.

Δε φοβήθηκα το θάνατο δύο φορές

Ο Κύριλλος έκανε αναφορά στις δύο μεγάλες περιπέτειες που πέρασε πρόσφατα και αναφέρθηκε στην περιπέτεια του με κορωνοϊό τον περασμένο Οκτώβριο και στην επίθεση με καυστικό υγρό που δέχτηκε στη Μονή Πετράκη στις 24 Ιουνίου: «Ήταν δύο μεγάλες δοκιμασίες που βρέθηκα αντιμέτωπος με το θάνατο. Δε φοβήθηκα. Ηταν θέλημα Θεού να γίνει το θαύμα Του και να είμαι σήμερα εδώ. Μόνο η πίστη μας σώζει και την πίεση και την ψυχή δε μπορεί να μας την πάρει κανείς».

Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο

Ο Κύριλλος ήταν επικριτικός σε όσους του ζητούν να τους βρει κρεβάτι στην εντατική και ζήτησε από τους πιστούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της πανδημίας: “Η αρρώστια και η πανδημία υπάρχει. Εγώ θέλω να προσέχετε. Αυτό θέλω. Να μην με καλείται τηλέφωνο και μου ζητάτε ένα κρεβάτι στην εντατική. Μη με παίρνετε τηλέφωνο και μου λέτε “Σεβασμιότατε σας παρακαλώ μεσολαβήστε να βρούμε ένα νοσοκομείο να πάει κάποιος ή να βρούμε εντατική στο Σισμανόγλειο” Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο. Όλοι οι εμβολιασμένοι και όλοι οι μη εμβολιασμένοι όλοι χωρούμε μέσα. Δε μπορούμε να λέμε πως όσοι εμβολιαστήκατε είστε αμαρτωλοί ή όσοι δεν εμβολιαστήκατε είστε αμαρτωλοί. Τέρμα η συζήτηση”.

Μείνετε ενωμένοι, αλλιώς θα πάμε σε σχίσματα

Ο Σεβασμιότατος ζήτησε ενότητα από τους πιστούς διότι τόνισε πως με μαθηματική ακρίβεια το ζήτημα του εμβολιασμού θα μας οδηγήσει σε σχίσματα: “Θέλετε να το κάνετε το εμβόλιο κάντε το. Δεν θέλετε; Μην το κάνετε. Αναλάβετε την ευθύνη μόνοι σας μαζί με τους γιατρούς. Είναι ιατρικό το θέμα του εμβολιασμού. Δεν είναι ζήτημα πίστεως. Όσοι θεωρούν πως είναι θέμα πίστεως τους λέω πως δεν είναι ζήτημα πίστεως. Δεν είναι θέματα πίστεως αδελφοί μου. Μην ψάχνετε να βρείτε θεολογία στα εμβόλια. Μην παρερμηνεύετε τον Άγιο Πορφύριο, ούτε τον Άγιο Παΐσιο και μην διαβάζετε αυτά που γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο. Και μην κάνουμε σχίσματα. Δε θα μας κρίνει ο θεός εάν φοράμε μάσκα. Καλύτερα να βγάλουμε το ψεύτικο προσωπείο που έχουμε. Θα κριθούμε για τη μάσκα της υποκρισίας που φέρει ο καθένας. Για αυτό προσέξετε ο καθένας και πως κινείστε. Οσον αφορά τα εμβόλια το κάναμε θεολογικό ζήτημα. Άλλες οι αιρέσεις της πίστης του δόγματος και άλλο οι αιρέσεις που έρχονται σε αυτά τα θέματα. Ξέρετε εσείς τι έχουν τα εμβόλια; Είστε επιστήμονες; Εγώ είμαι πνευματικός σας πατέρας. Δε με ρωτάει κανείς εάν θα κάνει εμβόλιο. Εμείς είμαστε θεολόγοι και κάνουμε το σταυρό μας”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.