ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ιωάννινα: Ο Μητροπολίτης Μάξιμος κατάθεσε στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες – Νέα αναβολή στη δίκη

Ιωάννινα: Ο Μητροπολίτης Μάξιμος κατάθεσε στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες – Νέα αναβολή στη δίκη

Με την κατάθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, δύο αστυνομικών, καθώς και ενός στελέχους του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων που διαρκεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Είναι ένα δυστύχημα η λεηλασία των ναών και των μοναστηριών. Είναι δυστύχημα να αρπάζονται εικόνες και ιερά θρησκευτικά κειμήλια και να βρίσκονται στις αγορές του κόσμου» τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης αμέσως μετά την εξέτασή του ως μάρτυρα κατηγορίας.

Ο κ. Μάξιμος επισήμανε πως είναι σε δύσκολη θέση, καθώς κατηγορούμενοι στο εδώλιο κάθονται ένας Αρχιμανδρίτης πρώην Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και ένας ιερέας, ωστόσο υπογράμμισε πως έχει εμπιστοσύνη στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθούν κάποια κειμήλια από τα κλεμμένα και θα επιστραφούν, ενώ ανέφερε πως δύο εικόνες από τη μονή στο Μακρύνο εντοπίστηκαν ήδη σε γκαλερί στη Γερμανία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Παράλληλα μετέφερε την εμπειρία που ο ίδιος έχει από το εξωτερικό, λέγοντας πως σε εκθέσεις όπως εκείνη της Φρανκφούρτης πωλούνται «πλειάδα ιερών δισκοπότηρων, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

Ο συνήγορος του ιερέα Νίκος Γκόντας, σε δηλώσεις του σε διάλειμμα της ακροαματικής διαδικασίας, τόνισε πως «αναμφισβήτητα υπάρχει κύκλωμα που σήμερα δεν βρίσκεται στο Δικαστήριο» και προσέθεσε: «Η υπόθεση σε σχέση με το διεθνές κύκλωμα είναι παραφυάδα και αυτοί που κινούν τα νήματα δεν βρίσκονται εδώ».

Το στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, έδωσε πληροφορίες για τον εντοπισμό μέρους των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων στις γκαλερί του εξωτερικού αλλά και στοιχεία που περιήλθαν στην υπηρεσία του από την έρευνα της υπόθεσης.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η δράση του κυκλώματος είχε συγκεκριμένο στόχο, στις μονές και τους ναούς στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης εκτίμησαν πως οι ιερόσυλοι πρέπει να είχαν γνώση για τις μεγάλης αξίας εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα που άρπαξαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.