Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος για την είσοδο των πιστών στους ναούς

Από σήμερα η τήρηση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος για την είσοδο των πιστών στους ναούς

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με θέμα την είσοδο των πιστών στους ναούς με βάση τα νέα μέτρα.

Οι Ιεράρχες θα ασχοληθούν με το θέμα της εισόδου στους ναούς των πιστών που δεν έχουν εμβολιασθεί, καθώς για τους ανεμβολίαστους κρίνεται αναγκαία η επίδεξη αρνητικού τεστ από σήμερα, ενώ τα παιδιά από την ηλικία των 4 έως και την ηλικία των 17 ετών θα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest).

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει υποχρεωτική επίδειξη, κατά την είσοδο στον ναό, πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό, ενώ τα μέτρα θα τηρούνται με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών.

Η Ποιμαίνουσα Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει βγει «μπροστά» και έχει στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, παρά τις όποιες φωνές αρνητών ιερέων ακούγονται.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος ελέγχου των πιστοποιητικών, καθώς Ιεράρχες λένε ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ελέγξει τα πιστοποιητικά, πόσο μάλλον σε γάμους ή ακόμα και Λειτουργίες με πληθώρα πιστών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ότι «από σήμερα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά «τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξάλλου κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ήδη, η Εκκλησία από τις αρχές Νοεμβρίου είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας» απευθύνει με εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος απευθυνόμενη στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα έστειλε το μήνυμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr), ενώ προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Επίσης, τονίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.λπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και επισημαίνει πως ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Τα νέα μέτρα

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.