
Η πίτα της Πρωτοχρονιάς. Έχουµε συνηθίσει τη γλυκιά της εκδοχή, όµως το έθιµο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό και έρχεται από την αρχαία εορτή των Κρονίων (των ρωµαϊκών Σατουρναλίων).
Το κόψιµο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιµα που επιβιώνουν. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Δηµήτρη Λουκάτο, αποτελεί εξέλιξη του λαϊκού εθίµου της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιµο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε µεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς.
Σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η πίτα είναι αλµυρή -τυρόπιτα ή κρεατόπιτα- και αντί για φλουρί µεταξύ των φύλλων της έκρυβε, π.χ., ξυλαράκια κρανιάς για την υγεία, σουσάµι για πληθώρα των αγαθών και της παραγωγής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.