Παναγία Παραμυθία – Το θαύμα των πουλιών

Παναγία Παραμυθία – Το θαύμα των πουλιών

Η Ιερά Μονή ή ακριβέστερα το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Παραμυθίας βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλεως των Γιαννιτσών μετά το χωριό Πενταπλάτανος, που έχει σχεδόν ενωθή με τα Γιαννιτσά.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, προσωποπαγούς μητροπόλεως, η οποία αποσπάσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, στην οποία υπήγετο και ο χώρος όπου ιδρύθηκε το Ιερό Ησυχαστήριο το 1991 με την ευλογία του τότε μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου, μετέπειτα δε μητροπολίτου Παροναξίας αειμνήστου κυρού Αμβροσίου, ο οποίος θεωρείται και μνημονεύεται ως κτίτωρ του Ησυχαστηρίου. Στον ίδιο χώρο υπήρχε χωριό ονομαζόμενο Άνυδρο, το οποίο σταδιακά, ιδιαίτερα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του.

Ο παλαιός ναός του χωριού (18ος αιώνας), αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο υπήρξε ο πρώτος ναός, το πρώτο καθολικό του Ησυχαστηρίου. Τώρα έχει οικοδομηθή νέο μεγαλοπρεπές καθολικό, αγιορειτικού ρυθμού, τιμώμενο επ’ ονόματι της Παναγίας Παραμυθίας, της γνωστής θαυματουργού εικόνος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αντίγραφο της οποίας με καλλιτεχνικό αργυρό υποκάμισο τιμάται και θαυματουργεί στο Ιερό Ησυχαστήριο.

Ένα δεύτερο θαυματουργό αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας που αγιογράφησε στην Παλαιστίνη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Όρος Θαβώρ η ευλαβέστατη μοναχή Θαβωρία ήλθε προσωρινά στο Ιερό Ησυχαστήριο, για να παραμείνει μερικές ημέρες και να επιστρέψει στο όρος Θαβώρ. Με ενα εντυπωσιακό θαύμα όμως η Παναγία έδειξε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο Ιερό Ησυχαστήριο, όπου της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπές νέο καθολικό κάτω από την αφοσίωση, τιμή και ευλάβεια της εξαιρετικής και αγίας γυναικείας αδελφότητος του Ησυχαστηρίου.

Συγκεκριμένα, όταν η ευλαβής προσκυνήτρια που έφερε την εικόνα στο Ησυχαστήριο προσήλθε κατά τα συμπεφωνημένα να παραλάβει την ιερά εικόνα για να την επιστρέψει στα Ιεροσόλυμα, συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός, λίγες ημέρες μετά την 21η Ιανουαρίου του 2013, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει η Μονή το εν Αγίω Όρει θαύμα της Παναγίας Παραμυθίας. Την ώρα που οι μοναχές κατέβαζαν την εικόνα από τα κελλιά στο καθολικό της Παναγίας χιλιάδες πουλιά, αμέτρητα πουλιά, συγκεντρώθηκαν και πετούσαν με χαρούμενα κελαδήματα πάνω από τη Μονή.

Δεν μπορεί να γίνει λόγος για τυχαίο πέρασμα αποδημητικών πουλιών μέσα στο χειμώνα, αλλά και γιατί η συμπεριφορά των πουλιών ήταν διαφορετική, ξεχωριστή, θαυμαστή. Κατά διαστήματα χωρισμένα σε κοπάδια κατέβαιναν στις ρεματιές, στα χωράφια, στους ελαιώνες γύρω από το Μοναστήρι και πάλι συγκεντρώνονταν πάνω από το Μοναστήρι, σαν ενα αόρατο χέρι να τα κατευθύνει, και τελικώς όλα μαζί έπεσαν στο έδαφος για να προσκυνήσουν την Μητέρα του Κυρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δημοσιεύουμε στην συνέχεια δύο διηγήσεις για το θαύμα των πουλιών, μία του Μοναστηριού και μία της προσκυνήτριας Κατερίνας που εφερε την εικόνα και ήλθε να την παραλάβει. Επιστέφουμε δε όλα αυτά με το κατανυκτικό κήρυγμα του αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Κατερέλου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίφρης Φθιώτιδος, στον εσπερινό που τελέσθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο στις 20 Ιανουαρίου 2014, επί τη πανηγύρει (21 Ίανουαρίου) της Παναγίας Παραμυθίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.