Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Ρώσικη Εκκλησία: «Θα μετανοήσει για τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Ρώσικη Εκκλησία: «Θα μετανοήσει για τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας»

«Η Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει για αυτή την ακραία απόφασή της» ανέφερε σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας.

Για «ακραία απόφαση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Μητέρα του Εκκλησία έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε σημερινή του ομιλία προς τα μέλη της ρωσόφωνης Παροικίας της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτή η ανησυχία και αυτό το δίλημμά που επικρατεί μέσα στη ρωσική παροικία της Πόλεως μας και γενικά της χώρας της Τουρκίας οφείλεται στην ακραία απόφαση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με τη Μητέρα του Εκκλησία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, στο Ι. Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η «Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει για αυτή την ακραία απόφασή της».

«Και μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν σύνολον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, αυτό είναι ανθρώπινον και είναι δημοκρατικόν, αλλά το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «τέτοιες λυπηρές καταστάσεις δημιουργούνται όταν στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύωνται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας». Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, οι Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας «λένε ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρχει ένας Επίσκοπος, ο οποίος είναι ο πνευματικός πατέρας όλων των πιστών, όλων των Ορθοδόξων που ζουν σε αυτή την πόλη, ανεξαρτήτως του γεγονότος αν είναι Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Ουκρανοί και ούτω καθεξής

Ανέφερε επίσης, πως «οι ρώσοι ορθόδοξοι αδελφοί μας πήραν το βάπτισμα και την χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε, τον 16ο αιώνα, την αυτοκεφαλίαν και την Πατριαρχικήν αξίαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.»

Τον περασμένο Οκτώβριο η Συνόδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την απόφασή του να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, εξέλιξη που οδήγησε τη Ρωσική Εκκλησία στην απόφαση να διακόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναγνωρίσει ως «σχισματικό» τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο,

Σημειώνεται ότι, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης είναι σχισματικός καθώς αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα. Όπως είχε αναφέρει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλσιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, με την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην μη κανονική εκκλησία στην Ουκρανία, ο Βαρθολομαίος «αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή και η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε τους δεσμούς με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι η κίνηση του Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία θα δημιουργήσει «νέα σχίσματα, πιο εκτεταμένα και βαθύτερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.