ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου (φωτο)

Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου (φωτο)

Έτοιμος να υποδεχθεί τους πιστούς ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Αργυροκάστρου στη Βόρεια Ήπερο.

Πιο συγκεκριμένα το κερί των Χριστουγέννων θα μπορέσουν, όπως φαίνεται από την πρόοδο των εργασιών, να το ανάψουν φέτος οι πιστοί στην εκκλησία της Παναγία της Επισκοπής (μεταξύ Άνω και Κάτω),4 χλμ βορειοδυτικά της Κακαβιάς.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής Αργυροκάστρου και της Β.Ηπείρου. Οι εκκλησίες της Επισκοπής, του Λαμπόβου, ο Αγ. Νικόλαος Μεσοποτάμου και ενδεχομένως κάποιες της Χειμάρρας, είναι οι μοναδικές εκκλησίες στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου από την Μεσοβυζαντινή Περίοδο (8ος – 12ος αιων.) και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα όρθιες. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ιερός ναός επί σειρά ετών ήταν παραδομένος στο έλεος του χρόνου και της φθοράς που αυτός είχε επιφέρει.

Οι πολλές ρωγμές σε διάφορα σημεία της εκκλησίας αλλά και τα δέντρα που είχαν φυτρώσει στη στέγη επιβάρυναν τη στατικότητά του. Το φθινόπωρο έπειτα από αρκετά χρόνια το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας ενέκρινε επιτέλους ένα κονδύλι και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, με την πρόοδο αυτών να είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τα έργα να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Επισκοπής και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δρόπολης, κ. Παναγιώτη Μάντη.

Έτσι το ιστορικό αυτό σύμβολο της χριστιανοσύνης λίαν συντόμως θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι τους πιστούς της περιοχής που τόσο λαχταρούσαν να δουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.