Στην Ύδρα ο Αρχιεπίσκοπος – «Παναγία, εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας»

Στην Ύδρα ο Αρχιεπίσκοπος –  «Παναγία, εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας»

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, από όπου επισήμανε ότι την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.

Συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για την Παναγία και την Ευα μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας που βρίσκεται από την Τετάρτη στο νησί, πρωτίστως ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ύδρας για τη φιλοξενία και εν συνεχεία αναφέρθηκε στη σημερινή μεγάλη εορτή και τους ύμνους της ημέρας. Μάλιστα, συνέκρινε την Παναγία με την Εύα για τις οποίες επικαλέσθηκε την απόκριση των Πατέρων της Εκκλησίας, ότι πρόκειται για δύο μορφές που ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάλεσμα του Θεού. «Η Εύα ζούσε προνομιακά στον παράδεισο. Την πλησίασε ο όφις και κατάφερε να την παρασύρει χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό και αποξενώθηκε, γιατί ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Και σύμφωνα με τον ψαλμωδό, έκατσε απέναντι και έκλαψε. Η Παναγία μεγάλωσε στη Ναζαρέτ, σε έναν χώρο δύσκολο. Την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Έγινε η γέφυρα να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό».

Ιερώνυμος: Είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε μεταφορά της σχέσης των δύο γυναικών στη ζωή μας και υπογράμμισε ότι η Παναγία θεραπεύει την παρανομία και ανοίγει τον δρόμο για τον παράδεισο. Γι’ αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε «ουαί τη αθλία», ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε «Μακαρία, Ευλογημένη», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και Πατέρα, είμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό, είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου.

Ιερώνυμος: Η Παναγία είναι μεσίτρια

Σε άλλο σημείο του λόγου του, τόνισε ότι «αν υπήρχε ένας καλλιτέχνης ζωγράφος ή αγιογράφος σήμερα και του δίναμε μόνο τη φράση «χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις», δηλαδή «Παναγία, εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας», θα είχαμε έναν πίνακα που θα μας έδειχνε την κουρασμένη, την απομακρυσμένη από τον Θεό Εύα και την Παναγία να της σφουγγίζει τα δάκρυα» και πρόσθεσε ότι «η Παναγία είναι η γέφυρα που μας βοηθάει να ανέβουμε προς τον ουρανό. Η Παναγία είναι μεσίτρια, δέχεται τα παράπονα, τις εξομολογήσεις, τις παρακλήσεις μας και τις μεταβιβάζει».

Τέλος, ευχήθηκε η επίσκεψή του να γίνει «ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον χώρο της Εκκλησίας, που έχουμε τόσες δυσκολίες και παλεύουμε, αλλά και για τον χώρο της πατρίδας, που έχει, επίσης, πολλές δυσκολίες». Χαρακτήρισε το μοναστήρι αυτό σχολείο, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να έρχονται οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου να διδάσκονται πως ένας χώρος εκκλησιαστικός συνεχίζει να είναι χώρος που στεγάζει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Εκκλησίας, αλλά και τις ανάγκες και τα προβλήματα και της Πολιτείας, αφού ακριβώς δίπλα στον ναό υπάρχει το Δημαρχείο του νησιού. «Δεν θα ήθελα όταν ξανάρθω να υπάρχει η θέληση, ώστε αυτά τα δύο να είναι χωριστά το ένα από το άλλο, αλλά να είναι σημείο που θα διδάσκει ότι αυτός ο τόπος πήγε μπροστά όταν ήταν ενωμένος, αγαπημένος μέσα σε μία προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Επίτιμος δημότης Υδρας ο Ιερώνυμος

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ύδρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, μίλησε για τη σύνεση και τη σοφία του, αλλά και για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, για την οποία ανέφερε πως είναι γεμάτη από ιδρύματα για τον άνθρωπο. Μίλησε, ακόμη, για το Κέντρο Γεροντολογίας που φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου και προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως δώρο για το Κέντρο μια εικόνα του αγίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολούθως, στη συνεδριακή αίθουσα του ναού έλαβε χώρα επίσημη τελετή ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη Ύδρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.