Το Πατριαρχείο Μόσχας δημοσίευσε την προσκυνηματική ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

Το Πατριαρχείο Μόσχας δημοσίευσε την προσκυνηματική ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

Μπορεί η συνάντηση Δένδια και Λαβρόφ στη Μόσχα να χαρακτηρίστηκε από πηγές του ΥΠΕΞ ως “νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις”, ωστόσο το ρήγμα μεταξύ Πατριαρχείου Μόσχας και Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται να βαθαίνει.

Το τμήμα των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσικής Εκκλησίας, προέβη σε μια κίνηση που φαίνεται ότι θα εγείρει πληθώρα αντιδράσεων. Προχώρησε στη δημοσιοποίηση καταλόγου Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου βρίσκονται ανεπιθύμητα προς επίσκεψη προσκυνήματα από τους Ρώσους. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος.

Σε ανταπόκριση στα αιτήματα, τα οποία υποβάλλονται στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τη Δήλωση της Ιεράς Συνόδου από 17ης Οκτωβρίου 2019 (Πρακτικά № 125) οι προσκυνητές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δεν έχουν ευλογία να επισκέπτονται τις επαρχίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι οικείοι ποιμενάρχες προέβησαν σε εκκλησιαστική κοινωνία με ουκρανούς ως κάτωθι:

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄, στην άμεση δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι ακόλουθες περιοχές της πρωτεύουσας της Ελλάδος: του κέντρου των Αθηνών, των Άνω Πετραλώνων, των Κάτω Πετραλώνων, του Κουκακίου, του Ταύρου, του Κεραμεικού, του Βοτανικού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κολοκυνθού, του Σκουζέ, των Αχαρνών, των Πατησίων, των Σεπολίων, των Κάτω Πατησίων, των Άνω Πατησίων, του Γαλατσίου, της Κυψέλης, των Αμπελοκήπων, του Γουδή, του Ζωγράφου, του Παγκρατίου, του Ιλισσού, του Αγίου Δημητρίου, της Ηλιουπόλεως, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, των Τζιτζιφιών, του Παπάγου, του Ψυχικού, του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, του Χολαργού, της Αγίας Παρασκευής, του Κάτω Χαλανδρίου. Οι πλέον γνωστοί και μεγαλύτεροι Ναοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου και ο Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος Αχαρνών.

Οι ἐν λόγῳ περιορισμοί δεν ισχύουν για τις επαρχίες, στις οποίες υπάγονται τα προάστια και τα περίχωρα των Αθηνών και η περιοχή της Αττικής γενικότερα. Εδώ εντάσσονται Ιερές Μητροπόλεις: Πειραιώς, Μεσογαίας, Ηλίου, Περιστερίου, Κυθήρων, Νέας Σμύρνης, Κηφισίας, Καισαριανής, Γλυφάδος, Νικαίας, Μεγάρων, Ύδρας και Φιλαδελφείας.

Μητρόπολη Λαγκαδά (έδρα Λαγκαδά), οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης,

Μητρόπολη Βεροίας (έδρα Βέροια), οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων,

Μητρόπολη Άρτας (έδρα Άρτα) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος,

Μητρόπολη Τρίκκης (έδρα Τρίκαλα) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος,

Μητρόπολη Δημητριάδος (έδρα Βόλος) οικείος ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Μόλις υπάρξουν πληροφορίες για την εκκλησιαστική κοινωνία των επιμέρους ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος με τους ουκρανούς σχισματικούς, επαρχίες με επικεφαλής τους ως άνω αρχιερείς επίσης θα ενταχθούν στον προαναφερθέντα κατάλογο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στη διαδικτυακή πύλη του Τμήματος Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.