Δείτε ποιος Άγιος σας προστατεύει ανάλογα με το επάγγελμα που έχετε

Δείτε ποιος Άγιος σας προστατεύει ανάλογα με το επάγγελμα που έχετε

Η Εκκλησία μας, έχει Άγιους – προστάτες για όλα τα επαγγέλματα, ακόμη και για τα πιο σύγχρονα. Ωστόσο, είναι λίγες οι επαγγελματικές ομάδες οι οποίες τους γνωρίζουν.

Η Εκκλησία τιμά όλως ιδιαιτέρως τα πιστά εκείνα μέλη της, τα οποία έζησαν κατά Θεόν και σύμφωνα με τις εντολές Του, βίωσαν το Ευαγγέλιο, αγωνίστηκαν τον «καλόν αγώνα της Πίστεως», επέδειξαν στην επίγεια ζωή τους αρετή, θαυματούργησαν, πρόσφεραν αγάπη στο πλησίον και υπέστησαν πολλές φορές μαρτυρικό θάνατο για το όνομα του Χριστού.

Στο πέρασμα των αιώνων οι άγιοι δεν είναι λίγοι. Ο Απ. Παύλος ομιλεί για «νέφος» αγίων και η Εκκλησία έρχεται και τιμά τόσο τους γνωστούς, όσο και τους αγνώστους, με την καθιέρωση της εορτής των Αγίων Πάντων.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι πολλές επαγγελματικές τάξεις επεδίωξαν να βρουν και να έχουν έναν άγιο ως προστάτη τους. Ένα τέτοιο αξιόλογο παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στην ειδική έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιοι και Επαγγέλματα», ήταν οι γνωστές «συντεχνίες» των χρόνων της τουρκοκρατίας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες έθεταν αγίους ομοτέχνους τους ως προστάτες, τους τιμούσαν κατά τις μνήμες τους, πανηγύριζαν με χορούς και τραγούδια και έφεραν τη σφραγίδα και τη σημαία τους την εικόνα του αγίου της συντεχνίας τους. Ως συνέχεια της ωραίας αυτής και ευλαβούς συνήθειας και σήμερα πολλά επαγγέλματα και λειτουργήματα έχουν τον άγιο προστάτη τους.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια όπως έχουν καταγραφεί στην ειδική έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που περιλαμβάνει και κάποιες νέες προτάσεις, με κύριο στόχο και άλλοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί να αποκτήσουν τον προστάτη άγιό τους.

Αγιογράφοι (Ζωγράφων): Απ. Λουκάς ο Ευαγγελιστής (18 Οκτωβρίου). Κατά την παράδοση έχει ιστορήσει πολλές εικόνες.

Αεροπόρων (πιλότων): Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).

Αθλητών (Γυμναστών): Άγιος Δημήτριος και ο αγ. Νέστωρ (26 και 27 Οκτωβρίου). Ο γενναίος αθλητής του Χριστού αγ. Δημήτριος ενέπνευσε τον νεαρό Νέστορα, που νίκησε τον Λυαίο.

Αλιέων: Άγιοι Απόστολοι (30 Ιουνίου). «Ήσαρ γαρ αλιείς».

Ανθοπωλών: Άγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος νεομάρτυς, ο και κηπουρός (9 Ιουλίου).

Αρτοποιών: Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου). Ήταν εξαιρετικά ευσπλαχνικός δίδοντας «ψωμί» στο λαό με τη διάθεση της περιουσίας του και τις πολλές αγαθοεργίες του.

Αρωματοπωλών: Αγία Μυροφόρος Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).

Αυτοκινητιστών (Οδηγών & Μεταφορέων): Άγιος Χριστοφόρος (9 Μαΐου).

Βοσκών: Άγιος Σώζων (7 Σεπτεμβρίου). Ήταν στο επάγγελμα βοσκός και έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα.

Βουλευτών: Άγιος Ιωσήφ, ο από Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής (Γ’ Κυριακή του Πάσχα).

Γεωργών (Αμπελουργών): Άγιος Τρύφων (1 Φεβρουαρίου).

Γουναράδων: Προφ. Ηλίας (20 Ιουλίου). Αναφέρει η Αγ. Γραφή: «Και έλαβεν Ηλίας την μηλωτήν αυτού και είλησεν αυτήν και επάταξεν εν αυτή τα ύδατα…».

Δημοσιογράφων: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος (10 Δεκεμβρίου). Ο άγιος Αθηναίος στην καταγωγή, ήταν λόγιος με εξαιρετική ευγλωττία.

Δικαστών: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).

Δικηγόρων: Άγιος Φιλογόνιος, γενόμενος από Δικολόγος Επίσκοπος Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου). Αναφέρει το Συναξάριο: «Όθεν λαμπρόν επεδείξατο βίον… και εν δικαστηρίοις στρεφόμενος και ανθρώποις αδικουμένοις συνηγόρων και χείρα βοηθείας ορέγων».

Ηθοποιών: Άγιος Πορφύριος ο από μίμων (15 Σεπτεμβρίου).

Ιατρών: Άγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου). Σημειώνουμε ότι ως προστάτες γενικώς της Ιατρικής (νοσολογίας, παθολογίας) θεωρούνται οι Λουκάς, Κοσμάς και Δαμιανός, Παντελεήμων και οι Ζηναΐς, Φιλονίλλα και Ερμιόνη ως ιδρύτριες των πρώτων νοσοκομειακών σχηματισμών.

Κεραμοποιών: Άγιος Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου). Στην Α’ Οικ. Σύνοδο (εν Νικαία) κατά την παράδοση μίλησε για το δόγμα της Αγίας Τριάδος με θαυμαστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα κεραμίδι.

Κηπουρών: Άγιος Κόνων ο κηπουρός (5 Μαρτίου).

Κουρέων (Κομμωτών): Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης, νεομάρτυς, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα (31 Ιανουαρίου).

Ξυλογλυπτών: Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, νεομάρτυς (26 Νοεμβρίου), εξασκήσας την τέχνη αυτή.

Μαγείρων (και Εστιατόρων): Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρος (11 Σεπτεμβρίου).

Παντοπωλών (Super market): Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, νεομάρτυς (23 Σεπτεμβρίου).

Ποιητών: Αγία Κασσιανή η ποιήτρια (7 Σεπτεμβρίου).

Πυροσβεστών: Οι τρεις Παίδες (17 Δεκεμβρίου).

Ραπτών: Άγιος Δούκας ο ράπτης (24 Απριλίου), νεομάρτυς.

Σιδηροδρομικών: Απόστολος και Διάκονος Φίλιππος (11 Οκτωβρίου), ο οποίος κατά τις Πράξεις των Αποστόλων κήρυξε τον Χριστόν καθ’ οδόν από τα Ιεροσόλυμα προς την Γάζα, στον Αιθίοπα δυνάστη της Κανδάκης, ταξιδεύοντας μαζί με αυτόν και καθήμενος στην άμαξά του.

Συμβολαιογράφων: Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, οι νοτάριοι (25 Οκτωβρίου).

Ταχυδρομικών: Άγιος Ζήνων ο ταχυδρόμος (10 Φεβρουαρίου).

Υδραυλικών: Ο δίκαιος Εζεκίας (28 Αυγούστου), ο οποίος κατασκεύασε σύστημα υδραγωγείου και έφερε νερό στα Ιεροσόλυμα.

Υφασματοπωλών: Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η πορφυροπώλις (20 Μαΐου).

Φιλοσόφων: Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς (1 Ιουνίου).

Χημικών: Άγιος Μένιγνος ο κναφεύς (22 Νοεμβρίου).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρυσοχόων: Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος, ο νεομάρτυς (14 Αυγούστου).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.