ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Τέλος» και στις λειτουργίες σε ιδιωτικά κτήματα – Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την λειτουργία των Ναών

«Τέλος» και στις λειτουργίες σε ιδιωτικά κτήματα – Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την λειτουργία των Ναών

Ούτε κεκλεισμένων των θυρών δεν θα γίνονται οι λειτουργίες σε ιδιωτικά κτήματα που διαθέτουν ναούς προβλέπει η νέα κοινή υπουργική Απόφαση για την λειτουργία των Ναών ενόψει Πάσχα.

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είχαν φθάσει πληροφορίες ότι με το σκεπτικό της λειτουργίας έστω και κεκλεισμένων των θυρών ετοιμάζονταν συναθροίσεις σε ιδιωτικούς χώρους που διέθεταν εκκλησάκια για το Πάσχα.

Με τον πλέον ξεκάθαρο η νέα ΚΥΑ προβλέπει λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών από την Κυριακή των Βαίων, 12 Απριλίου.

Με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής: α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Στο μεταξύ το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα συζήτησαν χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης και ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός. «Λόγω των συνθηκών από την εξάπλωση της πανδημίας, η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Βλάσης: «Σήμερα υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό για να συζητήσουμε -μεταξύ άλλων- το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Πατρίδα μας, που δυστυχώς φέτος θα διαφοροποιηθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας, για να μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όλοι μαζί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.