Ποιος ήταν ο Άγιος Ευψύχιος που τιμάται σήμερα;

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευψύχιος που τιμάται σήμερα;

Η Εκκλησία σήμερα, 09 Απριλίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευψύχιου που μαρτύρησε στην Καισαρεία.

O άγιος Ευψύχιος έζησε στο χρόνια του δυσεβούς αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Ήταν άνθρωπος πού εμφορούταν από ζήλο για την πίστη του γι` αυτό και δεν άντεχε να βλέπει να παραβιάζεται και να καταπατείται η ορθόδοξη διδασκαλία και να θριαμβεύει η λατρεία των άψυχων ειδώλων. Γι` αυτό όταν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ο Ιουλιανός έκτισε ναό της θεάς τύχης, στον οποίο προκλητικά προσκυνούσαν οι ειδωλολάτρες, ο άγιος Ευψύχιος πήρε μαζί του και μερικούς άλλους θαρραλέους νέους και γκρέμισαν το μικρό είδωλο της θεάς.

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αξιωματούχο της πόλης, τον οποίο με πολλή παρρησία έψεξε για τις πράξεις του, κατηγορώντας τον Ιουλιανό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αλλάζει την χριστιανική πίστη για την οποία τόσο αίμα χύθηκε.

Γνώριζε βέβαια ο άγιος Ευψύχιος, ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική. Πραγματικά οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανιστήρια και εξορίες ενώ ο ίδιος ως αρχηγός του όλου εγχειρήματος καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι κέρδισε ο άγιος Ευψύχιος αντί της φθαρτής ζωής τον άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Εὐψύχως ἤνυσας, δρόμον τὸν ἔνθεον, καὶ καταβέβληκας, ἐχθρὸν τὸν δόλιον, τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, παμμάκαρ ἐνδεδυμένος ὅθεν συνηρίθμησαι, τῶν Μαρτύρων ταὶς τάξεσι, δόξαν αἰωνίζουσαν, κεκτημένος Εὐψύχιε. Ἀλλὰ μὴ διαλείπῃς πρεσβεύων, σώσαι ἠμᾶς τοὺς σὲ τιμώντας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τοῖς τῶν αἱμάτων σου.
Ὡς εὐσεβείας θεόδμητον ἄγαλμα, τῆς ἀσεβείας καθεῖλες τὸ ἳδρυμα, καὶ εὒψυχος ὤφθης πρὸς ἄθλησιν, ἐν εὐψυχίᾳ τμηθείς τὸν αὐχένα σου· διό σε ὑμνοῦμεν Εὐψύχιε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.