Η Αλληλεγγύη από Βιβλική σκοπιά

Η Αλληλεγγύη από Βιβλική σκοπιά

Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει ο αναγνώστης και σπουδαστής του ιερού βιβλίου της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, δηλαδή της Αγίας Γραφής ότι ο σύνδεσμος και η διέπουσα ιδέα που συνέχει όλα τα βιβλία της είναι η Αγάπη και η Αλληλεγγύη που ο Θεός εκδηλώνει στον άνθρωπο, ένα μοντέλο της συμπεριφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει τον καθένα μας απέναντι στους άλλους.

Η αλληλεγγύη του Θεού προς τον άνθρωπο καθοδηγεί τα στάδια της σωτηρίας μας από το κακό και την αμαρτία. Ο νόμος έχει ως θεμέλιό του την αλληλεγγύη προς τους άλλους , οι προφήτες είναι οι φρουροί της αλληλεγγύης.

Η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να τοποθετείται στην αρχή κάθε δράσης και το φως της πρέπει να φωτίζει την επιλογή κάθε χριστιανού. Αλλά ο Ιησούς δεν θέλει να είμαστε πάρα πολύ στα πόδια του, απλοί ακροατές του Λόγου του, σύντομα θα ακούσουμε την εντολή με την οποία δείχνει ως μοντέλο τον καλό Σαμαρείτη: “Πήγαινε και και συ να κάνεις το ίδιο”. Η αλληλεγγύη είναι ο τομέας στον οποίο βιώνεται η πίστη και αυξάνεται η ελπίδα.

Αυτή είναι η προϋπόθεση για να είμαστε πιστοί στο ευαγγέλιο σήμερα, με τη μορφή της υπακοής και πειθαρχίας στους κανόνες που η πολιτεία ορίζει για την λυσιτελή αντιμετώπιση της Πανδημίας, με βεβαιότητα ότι ο λόγος του Κυρίου διαθέτει τη δύναμη, το φως και την ανάγκη να μας κάνει αυθεντικούς και αξιόπιστους μαθητές στην εποχή μας.

Τα βιβλικά κείμενα που έχω την ευκαιρία να προτείνω για μελέτη από τους ενεργούς αναγνώστες μου, όλα αναφέρονται και δείχνουν τον προνομιακό δρόμο μέσω της αλληλεγγύης να αγαπάμε το Θεό και να χτίζουμε μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ:

1. Μωυσής: φίλος και οδηγός του λαού (Πράξεις 7,20-38)

2. Η αλληλεγγύη του Θεού, το παράδειγμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης (Έξ. 3,7-10)

3. Η αλληλεγγύη γίνεται νόμος (Έξ. 22,20-30)

4. Ιερεμίας: πιστός ακόμη και στις δυσκολίες (Ιερ 1,4-10)

5. Ο Σαμαρείτης: καλός λόγω αλληλεγγύης (Λουκας 10,25-37)

6. Η θεραπεία του παραλυτικού: πίστη και αγάπη (Μαρκος, 2: 1-12)

7. Ο τελευταίος δείπνος: οίνος και κεκλασμένο (=σπασμένο) ψωμί (Ιωάννης, 13,1-15)

8. Η τελική κρίση: κρίνετε τον εαυτό σας από την αγάπη (Ματθαίος, 25: 31-40)

9. Η Εκκλησία: σημείο και όργανο ενότητας (Πράξεις 2,42-48)

10. Οι μαθητές της Εμμαούς: περπάτημα μαζί (Λουκάς, 24,13-35)

11. Η γυναίκα Σαμαρείτιδα: καλωσόρισμα και διάλογος (Ιωάν 4: 1-42)

12. Ο πλούσιος και ο Λάζαρος: περσίδες εγωισμού (Λουκάς 16,19-31)

13. Ζακχαίος: μετατροπή και κοινή χρήση (Λουκ 19: 1-10)

14. Η επίσκεψη: η φιλανθρωπία είναι μια γυναίκα (Λουκάς 1,39-45)

15. Αφιέρωμα στον Καίσαρα: πίστη και πολιτική (Μάρκος, 12: 13-17)

16. Αγαπήστε τους εχθρούς σας: ειρήνη, δικαιοσύνη και συγχώρεση (Ματθαίος, 5,38-48).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δρ. Φιλολογίας και Θεολόγος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.