ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρύτανης ΑΠΘ: «Ένα μνημείο όπως η Αγία Σοφιά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής»

Πρύτανης ΑΠΘ: «Ένα μνημείο όπως η Αγία Σοφιά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής»

O πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου σχολίασε την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

«Ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες. Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για τη μουσουλμανική λατρεία, αφού νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το καθεστώς της ως μουσείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η μοναδική της αρχιτεκτονική και ο πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος την καθιστούν ένα παγκόσμιο αριστούργημα”, σημείωσε, προσθέτοντας πως η ένταξη της Αγίας Σοφίας από το 1985 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο “συνεπάγεται, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.