ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα Υόρκη: Αρχίζουν ξανά τα έργα στον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero

Νέα Υόρκη: Αρχίζουν ξανά τα έργα στον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero

Την επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου», Μιχαήλ Ψαρός.

Ο ελληνορθόδοξος ναός στην οδό Λίμπερτι, απέναντι από το Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Με την επανεκκίνηση των έργων πιστεύεται πως η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να ανοίξει ξανά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, για να προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά στους Νεοϋορκέζους όλων των θρησκειών.

«Η Δευτέρα, 2 Αυγούστου, θα είναι μια πολύ συναισθηματική ημέρα. Μια δυνατή ημέρα», ανέφερε αρχικά ο Μιχαήλ Ψαρός, για να προσθέσει: «Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου πέρασε από χίλια μύρια κύματα τα τελευταία χρόνια. Ο πρωτότυπος Άγιος Νικόλαος άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Τσένταρ το 1916, παίρνοντας το όνομά του από τον πολιούχο των ναυτικών κι έγινε γρήγορα το πρώτο σημείο συνάντησης για τους Έλληνες μετανάστες μετά την έξοδο από το νησί Έλις.

Εξυπηρέτησε την κοινότητα για 85 χρόνια, διατηρώντας μια γραφική γοητεία του παλιού κόσμου, καθώς οι ουρανοξύστες τον περιέβαλαν. Όταν ο Νότιος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατέρρευσε την πιο σκοτεινή ημέρα της Νέας Υόρκης, πήρε μαζί του και τον ιστορικό ναό. Το χτίσιμό του θα ξεκινήσει και πάλι τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, όταν ένας γερανός θα κατεβάσει τον πρώτο φεγγίτη στον τρούλο της εκκλησίας, σε μια τελετή υπό την προεδρία του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Ο Άγιος Νικόλαος θα είναι, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία στην Αμερική. Θα είναι ένα ισχυρό σύμβολο του θριάμβου των αρχών του αμερικανικού ιδανικού, σε σχέση με την ατομική και θρησκευτική ελευθερία».

Αν και αποφασίστηκε σχεδόν αμέσως η ανοικοδόμηση του ναού, διάφορα προβλήματα προέκυψαν στην πορεία. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η εκκλησία έμεινε ημιτελής, ανέγγιχτη για δύο χρόνια, χωρίς χρήματα στα ταμεία για να ολοκληρωθούν τα έργα. Στη συνέχεια, ο Άντριου Κουόμο και ο επικεφαλής της PA Ρικ Κότον συναντήθηκαν με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον πατέρα Άλεξ Καρλούτσος και τους επικεφαλής των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» και αποφάσισαν να ολοκληρώσουν το έργο, συγκεντρώνοντας σε χρόνο-ρεκόρ 45 εκατ. δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Χάσαμε ένα τεράστιο, μεγάλο θρησκευτικό ίδρυμα σε αυτό που συνέβη στις 9/11. Η επανέναρξη θα είναι νίκη για όλους τους Νεοϋορκέζους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου», Τζον Κατσιματίδης, δισεκατομμυριούχος και πρώην υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Η εκκλησία θα περιλαμβάνει κι ένα μη θρησκευτικό κέντρο πένθους, στο οποίο καθένας θα μπορεί να θυμάται εκείνους που έχουν χαθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.