ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Τραπεζούντα: Μεγάλες οι καταστροφές στην Παναγία Σουμελά από αγνώστους (φώτο)

Τραπεζούντα: Μεγάλες οι καταστροφές στην Παναγία Σουμελά από αγνώστους (φώτο)

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα άνοιξε ξανά τις πύλες του, αλλά η εικόνα που βλέπουν όσοι το επισκέπτονται είναι θλιβερή.

Η ιερά μονή, η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είχε κλείσει για εργασίες ενδυνάμωσης και επισκευής της τα τελευταία πέντε χρόνια. Άνοιξε πρόσφατα ξανά, ως μουσείο, με τους επισκέπτες να παρατηρούν πως υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στις τοιχογραφίες.

Η καταστροφή είναι μεγάλη. Όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στα οποία θα μπορούσε να φθάσει κάποιος άνθρωπος έχουν κομματιαστεί, μουτζουρωθεί ή καλυφθεί. Ανέπαφα έχουν μείνει μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ταβάνι του μοναστηριού.

Μάλιστα, ένας χρήστης στο Twitter ανέλαβε την ευθύνη για τις καταστροφές στις τοιχογραφίες, γράφοντας: «Ομολογώ έχω αναλάβει αυτό το ιερό καθήκον»! Η κατασκευή της Παναγίας Σουμελά ξεκίνησε το 386 μ.Χ., αλλά το μοναστήρι έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα του χρόνου. Δεν έγινε γνωστό πόσες από τις καταστροφές είναι πρόσφατες και πόσες προϋπήρχαν. Δείτε, ενδεικτικά, εικόνες μέσα από την Παναγία Σουμελά…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.