Η εκκλησία της Αθήνας που είναι 1.000 ετών και είναι γεμάτη από θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία

Η εκκλησία της Αθήνας που είναι 1.000 ετών και είναι γεμάτη από θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία

H παλαιότερη εκκλησία στην Αθήνα είναι ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά, ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας.

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και πιστεύεται πως χτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα. Κάτι που σημαίνει ότι έχει ηλικία κάτι παραπάνω από 1.000 έτη. Είναι ο μοναδικός ναός που σώζεται μέχρι σήμερα μέσα στον αρχαίο χώρο, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

Σύμφωνα με το exploringgreece.tv, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο παλιότερος ναός της Αθήνας είναι μεσο-βυζαντινός, μεγάλης ιστορικής αξίας, αφού είναι ο πρώτος ναός του λεγόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο κυρίως για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Κι αυτό γιατί αποτελεί έναν ιδιαίτερο και επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

Φυσικά, μέσα σε 10 αιώνες, ο ναός υπέστη πολλές ζημιές. Όμως το 1877 επισκευάστηκε και επεκτάθηκε στα δυτικά. Το 1954, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κατεδαφιστούν όλες οι νεότερες παρεμβάσεις και μέσα σε δυο χρόνια ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και η επιστροφή στην αρχική του μορφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα είναι προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο, όπου μια φορά τον χρόνο γίνεται λειτουργία, την ημέρα των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου. Τώρα που τα ξέρετε όλα αυτά, μπορείτε να τον επισκεφτείτε γνωρίζοντας κάποια πράγματα για την σπουδαιότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.