
Σήμερα 23 Μαΐου, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Λουκά του νεομάρτυρα του εν Μυτιλήνη.
Ο Άγιος Λουκάς καταγόταν από την Αδριανούπολη της Θράκης και γεννήθηκε από τους Αθανάσιο και Δομνίτσα.
Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του τον εμπιστεύτηκε σε έναν έμπορο από τη Ζαγορά, με τον οποίο εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Στα 13 του χρόνια, ένα επεισόδιο με συνομήλικό του Τούρκο εξελίχθηκε σε συμπλοκή.
Για να αποφύγει την οργή των παρευρισκομένων, ο νεαρός Λουκάς είπε ότι θα αλλαξοπιστήσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μουσουλμάνο άρχοντα και να εξισλαμιστεί.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή τον βασάνιζε εσωτερικά, και σύντομα αναζήτησε τρόπο να επανέλθει στη χριστιανική του πίστη.
Με τη βοήθεια του πρώην προστάτη του προσπάθησε να απελευθερωθεί, ενώ επιχειρήθηκε παρέμβαση και μέσω της ρωσικής πρεσβείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τελικά κατάφερε να δραπετεύσει και να ταξιδέψει διαδοχικά στη Σμύρνη, τη Θήρα και το Άγιο Όρος, όπου έζησε ως μοναχός, φτάνοντας στη Μονή Σταυρονικήτα.
Μετά από πνευματική πορεία στο Άγιο Όρος, ένιωσε έντονη επιθυμία για μαρτύριο και κατευθύνθηκε στη Μυτιλήνη γύρω στο 1802.
Εκεί παρουσιάστηκε στις οθωμανικές Αρχές και δήλωσε δημόσια την πίστη του στον Χριστό, παρά τις πιέσεις και τις απειλές για να αλλαξοπιστήσει.
Ο Λουκάς επέμεινε ακλόνητος στην ομολογία του, ακόμη και όταν οδηγήθηκε ενώπιον του τοπικού δικαστή.
Υπέστη ξυλοδαρμό και βασανισμούς, αλλά δεν υποχώρησε. Μετά από τριήμερη προθεσμία για να μεταπειστεί, καταδικάστηκε σε θάνατο.
Στις 23 Μαρτίου του 1802 απαγχονίστηκε στη Μυτιλήνη, ολοκληρώνοντας τη μαρτυρική του πορεία.
Το σώμα του παρέμεινε εκτεθειμένο για τρεις ημέρες και στη συνέχεια ρίχτηκε στη θάλασσα, σηματοδοτώντας το τέλος του βίου του ως νεομάρτυρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.