Αξίζει να τις επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά: Αυτές είναι οι πέντε πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας (φώτο)

Προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές κατάνυξης και γαλήνης, ενώ παράλληλα προκαλούν δέος σε όποιον βρεθεί εκεί

Αξίζει να τις επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά: Αυτές είναι οι πέντε πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας (φώτο)

Όλοι μας γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα, βρίσκονται παντού εκκλησίες και μοναστήρια χτισμένα σε βουνά, ακτές ακόμη και μέσα σε βράχια.

Μάλιστα, ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιστορία τους αλλά και για την αρχιτεκτονική τους.

Προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές κατάνυξης και γαλήνης, ενώ παράλληλα προκαλούν δέος σε όποιον βρεθεί εκεί.

Οι πέντε από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας:

Παναγία Κακαβιώτισσα, Λήμνος Παναγία Κακαβιώτισσα

Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ιδιαίτερη εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έχει οροφή. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο ξωκκλήσι που δε θα συναντήσεις συχνά. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα βρίσκεται στο όρος Κάκαβος (από το οποίο πήρε το όνομά της) και χτίστηκε περίπου το 1.300.

Στην πραγματικότητα διαθέτει μόνο τοίχους καθώς είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και δεν έχει οροφή. Μοναχοί είχαν καταφύγει εκεί, για ένα διάστημα, ώστε να γλιτώσουν από επιδρομές Τούρκων.

Αγία Θεοδώρα, Αρκαδία Αγία Θεοδώρα, Αρκαδία

Μια από τις πιο φημισμένες εκκλησίες της Ελλάδας και όχι άδικα. Η Αγία Θεοδώρα είναι φυσικά γνωστή για το γεγονός ότι έχει 17 δέντρα στη στέγη της, πράγμα το οποίο δε συναντάς παγκοσμίως πουθενά αλλού. Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

Πολλές είναι οι ιστορίες και οι θρύλοι που συνοδεύουν την συγκεκριμένη εκκλησία με τα δέντρα που ξεπηδούν από μέσα της να φτάνουν τα 20 μέτρα. Οι κορμοί των δέντρων σκίζουν τη στέγη ενώ ρίζες δε βλέπεις αλλά αυτές ποτίζονται από το τρεχούμενο νερό που τρέχει ακριβώς δίπλα.

Αγία Φωτεινή, Μαντίνεια Αγία Φωτεινή Μαντίνεια

Η Αγία Φωτεινή στην Μαντίνεια είναι χαρακτηρισμένη όχι μόνο ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το παρατηρείς ήδη όταν την κοιτάς εξωτερικά. Αυτό οφείλεται αφενός στην διαφορετικότητα των υλικών αλλά και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχει.

Ουσιαστικά, έτσι όπως είναι χτισμένη δεν μπορείς να την κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί την κάνει να συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα.Η θεμελίωσή του έγινε το 1969 και τα εγκαίνια το 1978. Η ιδιαιτερότητά της είναι εξίσου μεγάλη και στο εσωτερικό της.

Παναγία Παρηγορήτισσα, Άρτα Παναγία Παρηγορίτισσα

Στην Άρτα βρίσκεται, επίσης, μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας. Ο λόγος για την Παναγία την Παρηγορίτισσα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βρίσκεται στην αρχιτεκτονική της και συγκεκριμένα στον τρούλο της.

Στην πραγματικότητα, ο τρούλος της συγκεκριμένης εκκλησίας μοιάζει να αιωρείται από επιλογή του πρωτομάστορα της εποχής που ανέλαβε την κατασκευή της. Ο στόχος ήταν να κρατήσει τον τρούλο, στον οποίο δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα, ορατό από την είσοδο. Και το πέτυχε τοποθετώντας τους κίονες με συγκεκριμένο τρόπο στο εσωτερικό της.

Εκκλησία Ανάληψης, Αττική Εκκλησία Ανάληψης

Στην Αττική βρίσκεται η τελευταία αλλά εξίσου παράξενη εκκλησία της Ελλάδας. Ο λόγος για μια όχι και τόσο γνωστή εκκλησία στο ευρύ κοινό, η οποία βρίσκεται στον Υμηττό. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Τρύπια Εκκλησία. Ουσιαστικά η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εξωκλήσι της Ανάληψης του Ιησού είναι στην πραγματικότητα ένα ανοιχτό εκκλησάκι σε μια σπηλιά κοίλη. Είναι πάντα πολύ περιποιημένο και καθαρό και γι’ αυτό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής που το προσέχουν. Η κατασκευή του, μάλιστα, είναι τέτοια ώστε είναι πάντα ανοιχτό σε όλους όλες τις μέρες και τις ώρες, όλες τις εποχές του χρόνου. Ευκαιρία να το επισκεφθείς…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.