Ιεράρχες και χριστιανικά σωματεία: «Η Ορθοδοξία είναι υπό διωγμό – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήλεψε την Αλβανία του Χότζα»

Ιεράρχες και χριστιανικά σωματεία: «Η Ορθοδοξία είναι υπό διωγμό – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήλεψε την Αλβανία του Χότζα»

Ιεράρχες και χριστιανικά σωματεία διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως δεν θα ανεχθούν οι εκκλησίες να είναι κλειστές τα Χριστούγεννα, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι λοιμωξιολόγοι. Μάλιστα πολλοί ιεράρχες έχουν υψώσει τους τόνους και πλέον βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση.

O Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, φέρεται μάλιστα ότι έδωσε εντολή από σήμερα και έως τις 14 Δεκεμβρίου οι Εκκλησίες της περιοχής να είναι ανοιχτές, ενάντια στις απαγορεύσεις.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος ενόψει της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα κήρυξε την Εκκλησία υπό διωγμό λέγοντας ότι από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να επιτραπεί στους Κερκυραίους να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η Μητρόπολη με ανακοίνωσή της «διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου».

Την ίδια ώρα επιστολή στον πρωθυπουργό, έστειλε ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος. Στην επιστολή, που εστάλη μέσω της Ιεράς Συνόδου μετά τον πρωτόγνωρο εορτασμό του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μεταφέρει το αίτημα του λαού του να ανοίξουν για τους πιστούς οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων, τηρώντας τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ο κ. Χρυσόστομος επισημαίνει πως ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει έναν εορτασμό των Χριστουγέννων αντίστοιχο με του περασμένου Πάσχα των κλειστών εκκλησιών, ενώ παρόμοια επιστολή στάλθηκε από τον μητροπολίτη Πατρών και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Όλοι θέλουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές για τους πιστούς το Άγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το ζήτησε από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε δήλωσή του ρωτά γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ασφυκτικά τα μέτρα και ζητεί άμεσο άνοιγμα των ναών. Και λέει «Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται;»

Επισημαίνει: «Και ο εκκλησιασμός μας τα Χριστούγεννα πολύ πιο ουσιαστικός από τους στολισμούς, τα δώρα, την εμπορική κίνηση, τις εστιάσεις. Γι’ αυτό βάλαμε πρόθυμα τις μάσκες. Με την ελπίδα ότι θα ανασάνει επιτέλους η ψυχή μας τέτοιες μέρες. Οι ναοί πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Με όρους ασφαλώς υγειονομικούς και αυστηρούς».

Με επιστολή προς την κυβέρνηση 180 χριστιανικά σωματεία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως τονίζεται στην επιστολή «Πως να κατανοήσουμε ότι η Πολιτεία, ενώ λαμβάνει κάθε υγειονομικό μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν καταφεύγει σε κανένα πνευματικό μέσο, ασυγκρίτως δραστικότερο και θαυμαστό; Αλήθεια, θα ξεπεράσουμε την πανδημία μόνο με τα υγειονομικά μέτρα; Και όχι με τα πνευματικά, με την καταφυγή μας στον Θεό»;

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το ζήτημα του ανοίγματος των Εκκλησιών και σήμερα στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί τρίωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ 12 μητροπολιτών με συντονιστή τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και επιλεγεί η πιο πρόσφορη λύση για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μεσούσης της πανδημίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ψηφιακές αυτές συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα κρατήσουν για 3 ημέρες, ενώ την Παρασκευή αναμένονται -σύμφωνα με πληροφορίες – οι σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.