Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τις εκκλησίες: Μητροπολίτες ζητούν από εφημέριους να σβήσουν τους πολυελαίους

Στόχος να μειωθεί η κατανάλωση

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τις εκκλησίες: Μητροπολίτες ζητούν από εφημέριους να σβήσουν τους πολυελαίους

Η ενεργειακή κρίση, αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, «χτυπάει» και τους ιερούς ναούς, με τους μητροπολίτες να ζητούν ο ένας μετά τον άλλο να σβήσουν οι πολυέλαιοι στους ναούς, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδας, Ιγνάτιος, κάλεσε τους εφημέριους και τους επιτρόπους των εκκλησιών «να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους ιερούς ναούς», έτσι ώστε «να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στο βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία».

Από την απαγόρευση εξαιρούνται η τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης «προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, στις οδηγίες του προς τους εφημέριους των ιερών ναών, εκτός από τον περιορισμό του ηλεκτροφωτισμού «στον απολύτως απαραίτητο», καλεί να επανέλθουν «στην παλαιά τακτική τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι».

Ακόμη, ζητά να τοποθετηθούν στους πολυελαίους λαμπτήρες οικονομίας και προτρέπει τους ιερείς εάν οι ενορίες έχουν παρεκκλήσια να λειτουργούν τις καθημερινές σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά στη θέρμανση των ναών, προτρέπει τους εφημέριους να μη χρησιμοποιούν θερμαντικά ηλεκτρικού ρεύματος και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακόμα και της χρήσης ξυλόσομπας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το θέμα αναμένεται σύντομα να συζητηθεί και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας προκειμένου να δοθούν σαφείς οδηγίες προς όλους τους εφημέριους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.