ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τα Τέμπη «ξεμένουν από βενζίνη», δυστυχώς. Αντί για την φυλακή μην ξαναδούμε και υπουργό τον Αχ. στο τέλος...

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προχωρά στην… αγιοποίηση του αρχιτέκτονα της Sagrada Familia (φωτο)

Ο Πάπας Φραγκίσκος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή, ως πράξη επαίνου για το «θεάρεστο αρχιτεκτονικά έργο» του

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προχωρά στην… αγιοποίηση του αρχιτέκτονα της Sagrada Familia (φωτο)

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε το πρώτο βήμα προς την… αγιοποίηση του Αντόνι Γκαουδί, του μοντερνιστή αρχιτέκτονα της εκκλησίας «Σαγράδα Φαμίλια» στη Βαρκελώνη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Βατικανού τη Δευτέρα (14/04/25).

«Ο Γκαουδί ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος που εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια στη Σαγράδα Φαμίλια, τη μεγαλύτερη ημιτελή ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον κόσμο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αιτιολόγησε αυτή την απόφαση ως πράξη επαίνου για το «θεάρεστο αρχιτεκτονικά έργο» του και μίλησε για τις «ηρωικές αρετές» του Καταλανού αρχιτέκτονα και ενέκρινε διάταγμα που τον ανακήρυξε «σεβάσμιο».

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αγιοποίηση. Σύμφωνα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η πράξη οσιοποίησης προορίζεται για τρεις κατηγορίες ανθρώπων: μάρτυρες, όσοι έζησαν μια ζωή με ηρωικές αξίες και άλλοι με ξεκάθαρη φήμη αγίου.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να πιστωθούν ένα θαύμα μετά το θάνατό τους, για να προχωρήσει η διαδικασία της αγιοποίησης.

Η Καθολική Εκκλησία άρχισε το 2003 να εξετάζει την περίπτωση του Γκαουδί, που πέθανε το 1926, με την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια να ξεκινά το 1882.

Το έργο είναι γνωστό για τις πανύψηλες γοτθικές κορυφές του, ωστόσο παραμένει ημιτελές, παρά το γεγονός ότι ο Γκαουδί αφιέρωσε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του αποκλειστικά στο έργο αυτό.

Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το 2026, την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Γκαουδί, τον οποίο το μέσο ενημέρωσης του Βατικανού, Vatican News, αποκάλεσε «αρχιτέκτονα του Θεού».

Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία-στόχος αναβλήθηκε επ′ αόριστον, μετά την πανδημία COVID-19 που μείωσε τα τουριστικά έσοδα που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, σύμφωνα με το AP.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.