Ελπίζουμε αυτή την φορά να είμαστε με την «σωστή πλευρά της ιστορίας». Δύο φορές σε «λάθος πλευρά» σημαίνει ότι «καίγεσαι»...

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε «κρυμμένα» γλωσσικά μοτίβα στη Βίβλο!

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε «κρυμμένα» γλωσσικά μοτίβα στη Βίβλο!

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη προσπάθησε να ανακαλύψει τα «κρυμμένα» γλωσσικά μοτίβα στην Βίβλο.

Σκοπός της έρευνας είναι η ταυτοποίηση των συγγραφέων της Βίβλου.

Αναλύοντας λεπτές παραλλαγές στη χρήση των λέξεων σε διάφορα κείμενα, η ομάδα μπόρεσε να διακρίνει μεταξύ τριών διαφορετικών γραφικών παραδόσεων (στυλ γραφής) που καλύπτουν τα εννέα πρώτα βιβλία της Εβραϊκής Βίβλου, γνωστά ως Εννεάτευχος.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο στατιστικό μοντέλο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, η ομάδα ήταν στη συνέχεια σε θέση να προσδιορίσει την πιθανότερη συγγραφή άλλων κεφαλαίων της Βίβλου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα νέο στατιστικό μοντέλο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει γλωσσικά μοτίβα σε τρία μεγάλα τμήματα της Βίβλου.

Μελέτησαν τα πέντε πρώτα βιβλία της Βίβλου: Δευτερονομία, τη λεγόμενη Δευτερονομιστική Ιστορία από τον Ιησού του Ναυή έως τους Βασιλιάδες και τα ιερατικά κείμενα της Τορά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Δευτερονόμιο και τα ιστορικά βιβλία μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους παρά με τα ιερατικά κείμενα, κάτι που αποτελεί ήδη συναίνεση μεταξύ των βιβλικών μελετητών.

«Διαπιστώσαμε ότι κάθε ομάδα συγγραφέων έχει διαφορετικό ύφος -παραδόξως, ακόμη και όσον αφορά απλές και κοινές λέξεις όπως “όχι”, “που” ή “βασιλιάς”. Η μέθοδός μας εντοπίζει με ακρίβεια αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Römer.

«Το μοντέλο συνέκρινε τα κεφάλαια και πρότεινε έναν ποσοτικό τύπο για την κατανομή κάθε κεφαλαίου σε ένα από τα τρία στυλ γραφής», δήλωσε η Faigenbaum-Golovin.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, η ομάδα εφάρμοσε το μοντέλο της σε κεφάλαια της Βίβλου των οποίων η συγγραφή συζητήθηκε πιο έντονα. Συγκρίνοντας αυτά τα κεφάλαια με καθένα από τα τρία στυλ γραφής, το μοντέλο μπόρεσε να καθορίσει ποια ομάδα συγγραφέων ήταν πιο πιθανό να τα έχει γράψει.

Δεδομένου ότι το κείμενο της Βίβλου έχει εκδοθεί και επανεκδοθεί πολλές φορές, η ομάδα αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις στην εύρεση τμημάτων που διατηρούσαν την αρχική τους διατύπωση και γλώσσα.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι, παρόλο που τα δύο τμήματα της αφήγησης της Κιβωτού στα βιβλία του Σαμουήλ πραγματεύονται το ίδιο θέμα και μερικές φορές θεωρούνται μέρη μιας ενιαίας αφήγησης, το κείμενο στο 1ο Σαμουήλ δεν ευθυγραμμίζεται με κανένα από τα τρία σώματα, ενώ το κεφάλαιο στο 2ο Σαμουήλ παρουσιάζει συγγένεια με την Δευτερονομιστική Ιστορία.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Faigenbaum-Golovin δήλωσε ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα ιστορικά έγγραφα ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αληθινά ή πλαστά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.