
Ξεκινά η μαζική εκταφή για την περισυλλογή και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού από τον τάφο, όπου θάφτηκαν ανεξήγητα – προς το παρόν 796 βρέφη- σε ίδρυμα της ιρλανδικής καθολικής εκκλησίας, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας αλλά και του συγκεκριμένου χριστιανικού δόγματος.
Έναν αιώνα αφότου οι Ιρλανδές μοναχές άρχισαν να θάβουν εκατοντάδες βρέφη σε αυτό που θα γινόταν ένας μαζικός, ανώνυμος τάφος, αρχαιολόγοι αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και ιατροδικαστές και άλλοι ειδικοί θα ξεκινήσουν την ανασκαφή στο σημείο στο Τουάμ, στην κομητεία Γκάλγουεϊ.
Ένας μηχανικός εκσκαφέας πρόκειται να ξεκινήσει αργά το ξύσιμο του εδάφους σήμερα (14/07) στο σημείο των 5.000 τετραγωνικών μέτρων όπου πιστεύεται ότι το τάγμα Bon Secours έχει θάψει 796 βρέφη που πέθαναν στον πρώην οίκο ευγηρίας St Mary μεταξύ 1925 και 1961.
Η επιχείρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην αντιμετώπιση της κακοποίησης και της παραμέλησης των παιδιών σε θρησκευτικά και κρατικά ιδρύματα, ιδίως εκείνων που έφεραν το στίγμα της γέννησης εκτός γάμου.
Η μεταχείρισή τους και γενικότερα η όλη υπόθεση, έχει χαρακτηριστεί ως κηλίδα στη συνείδηση του έθνους.
Στo St Mary στο Τουάμ, έναν ξενώνα για μητέρες και βρέφη όπου νεαρές γυναίκες και κορίτσια στέλνονταν για να γεννήσουν, μερικά βρέφη θάφτηκαν σε μια εγκαταλελειμμένη υπόγεια σηπτική δεξαμενή.
Δεν υπήρχαν αρχεία ταφής και οι θάνατοι αγνοούνταν μέχρι πριν από μια δεκαετία, όταν η Κάθριν Κόρλες, μια ιστορικός της περιοχής αποκάλυψε πιστοποιητικά θανάτου για 796 βρέφη.
Αυτό οδήγησε στη συγκρότηση δικαστικής επιτροπής, σε μία κρατική συγγνώμη και σε μια υπόσχεση για ανασκαφή του χώρου.
Το ίδρυμα κατεδαφίστηκε το 1961 και σήμερα είναι συγκρότημα κατοικιών. «Είμαι πολύ, πολύ ανακουφισμένη που ξέρω ότι επιτέλους συμβαίνει», είπε η Κόρλες.
«Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Το περίμενα τόσο καιρό. Είναι χαρά για μένα και για τις οικογένειες που περιμένουν με την ελπίδα ότι θα βρουν τον δικό τους μικρό συγγενή», συνέχισε.
Η 18μελής ομάδα, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και άλλους εγκληματολόγους από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Κολομβία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, διευθύνεται από τον Daniel MacSweeney, πρώην απεσταλμένο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Η επιχείρηση στοχεύει στην ανάκτηση όλων των ανθρώπινων λειψάνων, στην προσπάθεια ταυτοποίησής τους, στην επιστροφή τους στις οικογένειές τους και στην εκ νέου ταφή τους με αξιοπρέπεια.
«Το μέγεθος και η τοποθεσία του χώρου, η διήθηση του νερού και η ανάμειξη των λειψάνων, καθώς και η εγγύτητα άλλων λειψάνων από την εποχή του λιμού και των πτωχοκομείων του 19ου αιώνα, κατέστησαν την επιχείρηση εξαιρετικά περίπλοκη», δήλωσε ο MacSweeney.
«Όλα αυτά μαζί επιδεινώνουν πραγματικά την πρόκληση. Πρόκειται για μια ανάκαμψη σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά πρότυπα, επομένως είναι σαν μια αστυνομική έρευνα», είπε αρχικά.
«Η ομάδα μας περιλαμβάνει άτομα με εμπειρία στη διαχείριση τόπου εγκλήματος. Η νομοθεσία απαιτεί να καλέσουμε τον ιατροδικαστή ή την αστυνομία εάν βρούμε στοιχεία για αφύσικο θάνατο», συμπλήρωσε.
Η ομάδα διαθέτει γραφεία και ένα εργαστήριο στο χώρο που μπορεί να κάνει προκαταρκτική ανάλυση πριν στείλει υλικό σε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο. Μερικοί συγγενείς των νεκρών παιδιών έχουν προσφέρει δείγματα DNA.
Οι μοναχές Bon Secours διηύθυναν το ίδρυμά τους με την έγκριση του ιρλανδικού κράτους, το οποίο παρέλειψε τις στερήσεις, τον μισογυνισμό και τα υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.
Το 1975, δύο αγόρια που έψαχναν για μήλα έπεσαν πάνω σε ανθρώπινα οστά στην εγκαταλελειμμένη σηπτική δεξαμενή.
Οι αρχές δεν έλαβαν καμία δράση μέχρι που η Κόρλες, πρώην γραμματέας σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας με ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία, δημοσίευσε έρευνα που αξιοποιήθηκε από τα τοπικά και στη συνέχεια από τα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης το 2014.
Η Κόρλες είπε ότι ήλπιζε ότι τα λείψανα, τα οποία βρίσκονται περίπου 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, θα ταυτοποιηθούν και θα συναρμολογηθούν.
«Τόσα πολλά μικρά οστά έχουν αναμειχθεί επειδή μπήκε νερό. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να τα αντιστοιχίσουν», είπε ενώ ανέφερε πως έχει δώσει τα αρχεία της στην ομάδα ανασκαφής.
«Είναι κορυφαίοι ειδικοί στους τομείς τους και είναι εξίσου εμμονικοί με εμένα. Θέλουν πραγματικά να φτάσουν στο βάθος του προβλήματος», πρόσθεσε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.