ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταγγέλλει την Άγκυρα για την μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η μόνη ελληνική φωνή που αντιδρά

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταγγέλλει την Άγκυρα για την μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε παρέμβασή του με αφορμή τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας της Πόλης σε τζαμί καταγγέλλει διεθνώς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο Μεσσσηνίας σημειώνει:

«Ένα αναγνωρισμένο από την Unesco μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ιερά Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος για τη μονομερή ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών του Ισλάμ, με αποτέλεσμα κάποιοι να κεφαλαιοποιούν και με τον τρόπο αυτό, προς όφελός της γείτονας χώρας, τις απόψεις και τις πολιτικές της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της.

Αυτή η λειτουργική μετατροπή της Ιεράς Μονής επιβεβαιώνει αφενός την ύπαρξη του πολιτιστικού ελλείμματος και αφετέρου ότι ουδέποτε η Τουρκία απομακρύνθηκε από το αφήγημά της και την αντίληψη ενός πολιτικού Ισλάμ και την εργαλειοποίηση κάθε μέσου που εξυπηρετεί αυτές τις επιδιώξεις της.

Με την προ τετραετίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόβαλε την τάση του αναθεωρητισμού και της επιστροφής σε μία προκεμαλική θεώρηση του κράτους με σκοπό την αναβίωση ενός νεοθωμανικού μοντέλου.

Με τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας θεωρώ ότι «κρύβεται» ακόμη κάτι άλλο.

Η ισχυρή βούληση της Τουρκίας και η αμετακίνητη θέση της ως προς την προβολή και επιβολή μιάς ιδεολογίας, της Γαλάζιας Πατρίδας, από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία αναβιώνει κατά καιρούς μέσα από ισλαμικές εξάρσεις θρησκευτικού φανατισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μονομερής όμως λειτουργία της Ιεράς Μονής από σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού σε τέμενος, διαμηνύει και την απομάκρυνσή ή τη διαφοροποίησή της γείτονος χώρας από τις παγκόσμιες πολιτιστικές αρχές και αξίες της ειρήνης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ανεκτικότητας, της ετερότητας και της συνύπαρξης των θρησκειών, των λαών και των εθνών. Αποτελεί κοινή αξία όλων των λαών ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χρηστικό όργανο οποιασδήποτε προπαγάνδας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.