Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Συνάντηση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Μετείχαν 24 Ορθόδοξοι και 18 Ρωμαιοκαθολικοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Συνάντηση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση, η οποία διήρκεσε από την 1η έως την 7η Ιουνίου 2023, μετείχαν 24 Ορθόδοξοι και 18 Ρωμαιοκαθολικοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο εκπρόσωπος αυτής στον θεολογικό διάλογο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μήλτο.

Όπως τόνισε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, κατά την προσφώνησή του: «Η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πορευόμενες εν διαλόγω αγάπης, συνέστησαν δύο τεχνικές εκ θεολόγων επιτροπές για την προπαρασκευή του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Οι δύο αυτές επιτροπές συνέστησαν, από κοινού, μια μικτή συντονιστική ομάδα η οποία συνήλθε στη Ρώμη τον Μάρτιο του έτους 1978, υπό την συμπροεδρία του αοιδίμου Προκατόχου και Πνευματικού Πατέρος μας, Μητροπολίτου Καρθαγένης Παρθενίου, μετέπειτα Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του επιφανούς Επισκόπου Ραμόν Τορρέλα.

Το επιτελεσθέν έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και περαιτέρω πορεία των δύο ημών Εκκλησιών. Και το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας και αναμένει την από μέρους μας αξιοποίησή του, βρίσκεται δε γενικά στη διάθεση της Χριστιανοσύνης προς εξυπηρέτησης του ιδεώδους της ενότητος. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο θεολογικός διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να προχωρήσει και να καρποφορήσει σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της. Η μέχρι σήμερα πορεία του θεολογικού διαλόγου των δύο Εκκλησιών μας, απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.