Τζέφρι Πάιατ: «Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη». Σωστό! Πληρώνει τα ακριβότερα καύσιμα του πλανήτη!

Νέα μελέτη: Αρχαιολογικός χώρος 2.700 ετών στην Ιορδανία ενδέχεται να είναι τοποθεσία της Παλαιάς Διαθήκης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει ένα κτίριο που χτίστηκε για την ελίτ

Νέα μελέτη: Αρχαιολογικός χώρος 2.700 ετών στην Ιορδανία ενδέχεται να είναι τοποθεσία της Παλαιάς Διαθήκης

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πως βασιλιάδες της Παλαιάς Διαθήκης του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν επισκεφθεί αρχαιολογικό χώρο στην Ιορδανία, αναφέρει το Live Science.

Η τοποθεσία της Εποχής του Σιδήρου, γνωστή ως Μαχανάιμ, ήταν μέρος του Βασιλείου του Ισραήλ και οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να έχουν βρει ένα κτίριο που χτίστηκε για την ελίτ.

Ο Ίσραελ Φινκελστάιν, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και ο Tαλάι Ορνάν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ ανέλυσαν αντικείμενα και βιβλικά κείμενα που αναφέρουν το Μαχανάιμ. Η τοποθεσία ονομάζεται ως δύο στρατόπεδα και σύμφωνα με πηγές, βρισκόταν δίπλα σε μια περιοχή που ονομάζεται Πενουήλ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μικρότερη τοποθεσία γνωστή ως Tall adh-Dhahab esh-Sharqi μπορεί να ήταν το Πενουήλ , ενώ η Tall adh-Dhahab al-Gharbi ήταν το ίδιο το Μαχανάιμ.

Στην πρώτη τοποθεσία, έχουν επίσης ανασκαφεί τα ερείπια μιας ορθογώνιας δομής, τα οποία μπορεί να είναι τα ερείπια του ναού του Πενουήλ που αναφέρονται στη Βίβλο.

Το ψηλό adh-Dhahab al-Gharbi ανασκάφηκε από μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων μεταξύ 2005 και 2011. Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης πέτρινους όγκους διακοσμημένους με γλυπτά, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι υποδείκνυαν μια δομή που ανεγέρθηκε για την ελίτ.

Η τεχνοτροπία των χαρακτικών είναι παρόμοια με εκείνη των τοιχογραφιών του 8ου αιώνα π.Χ. που σώζονται στη βορειοανατολική έρημο του Σινά. Η εν λόγω περιοχή ελεγχόταν από το Βασίλειο του Ισραήλ κατά την περίοδο αυτή.

Το Μαχανάιμ έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην ιστορία του Ισραήλ: ο βασιλιάς Ισβοσθέ στέφθηκε εδώ, και σύμφωνα με τη Βίβλο, ο βασιλιάς Δαβίδ κατέφυγε εδώ όταν συγκρούστηκε με τον στασιαστή γιο του Αβεσσαλώμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.