Ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού πρότεινε την αγιοποίηση του στρατηγού Σουβόροφ: Είχε νικήσει τους Τούρκους και τους Πολωνούς

Έζησε και έδρασε κατά τον 18ο αιώνα

Ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού πρότεινε την αγιοποίηση του στρατηγού Σουβόροφ: Είχε νικήσει τους Τούρκους και τους Πολωνούς

Την πρόταση αγιοποίησης ενός στρατηγού του 18ου αιώνα, του Αλεξάντρ Σουβόροφ, πρότεινε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Η πρόταση Σοϊγκού να ανακηρυχθεί άγιος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφορά τον σημαντικότερο θεμελιωτή της ρωσικής πολεμικής τακτικής, ο οποίος έγινε γνωστός για τα στρατιωτικά εγχειρίδια που συνέγραψε, αλλά και για το γεγονός ότι συμμετείχε σε περίπου 60 μάχες, τις οποίες και κέρδισε όλες.

Ο Σουβόροφ έμεινε επίσης στην ιστορία για το γεγονός πως ως επικεφαλής του στρατού απέκρουσε τις επιθέσεις των Τούρκων στην Κριμαία και συνέτριψε το επαναστατικό κίνημα στην Πολωνία.

«Η προσωπικότητα αυτού του μεγάλου στρατιωτικού διοικητή προσελκύει φυσικά την προσοχή πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο επίσκοπος Πανγκράτι, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Συνόδου για την αγιοποίηση.

«Ακόμη και το υπουργείο Άμυνας, και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, μας έχουν επισκεφθεί και μας έχουν θέσει αυτό το θέμα (της αγιοποίησης)», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, είχε υποσχεθεί στον Σεργκέι Σοϊγκού ότι το ζήτημα θα εξεταστεί.

Ρωσία: Τα πιο γνωστά κατορθώματα του στρατηγού Σουβόροφ

Στα πλέον γνωστά ιστορικά κατορθώματα του Σουβόροφ συγκαταλέγονται η υπεράσπιση της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας -συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014- από την τουρκική επίθεση κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1789-1791, επί της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο Σουβόροφ είναι επίσης γνωστός από την επίθεση της οποίας ηγήθηκε σε ένα προάστιο της Βαρσοβίας, όπου συνέτριψε την εξέγερση του Κοσιούσκο και κατέστειλε την εξέγερση του Πουγκατσόφ το 1773-1775, η οποία ταρακούνησε το αυτοκρατορικό καθεστώς της Ρωσίας και παραλίγο να οδηγήσει στην κατάρρευσή του.

Το 1799, ως στρατάρχης, ηγήθηκε μιας περίφημης στρατηγικής υποχώρησης μέσω των ελβετικών Άλπεων, με τον στρατό του να υφίσταται ελάχιστες απώλειες από τις κατά πολύ πολυπληθέστερες γαλλικές δυνάμεις.

Στο διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό πριν ανακοινώσει χψ, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην αποσυναρμολόγηση ενός μνημείου του Σουβόροφ στην ουκρανική πόλη Πολτάβα ως απόδειξη ότι η Ουκρανία αποκηρύσσει το παρελθόν της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα παρόμοιο μνημείο του Σουβόροφ στην Ελβετία βάφτηκε με μπογιά στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα. Ο πατριάρχης Κύριλλος έχει προτρέψει τους ορθόδοξους πιστούς να υποστηρίξουν την επέμβαση στην Ουκρανία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.