Ολλανδία – Ιεροσόλυμα με τα πόδια για ένα τάμα: Oι κακοτυχίες και η στάση του στην Θεσσαλονίκη

Ο 49χρονος Μπάρι ξεκίνησε για αυτό το ταξίδι με τη σύντροφό του Μονίκ και τον σκύλο τους

Ολλανδία – Ιεροσόλυμα με τα πόδια για ένα τάμα: Oι κακοτυχίες και η στάση του στην Θεσσαλονίκη

Ένας 49χρονος Ολλανδός έκανε ένα ταξίδι ζωής με τα πόδια για να εκπληρώσει ένα τάμα, με προορισμό τα Ιεροσόλυμα.

Το ξεκίνημα, οι κακοτυχίες, η περιπλάνηση, η επιμονή στον στόχο και η στάση στη Θεσσαλονίκη.

Ο 49χρονος Μπάρι με τη σύντροφό του, Μονίκ και τον σκύλο τους, έκανε τάμα να περπατήσει από την Ολλανδία μέχρι τα Ιεροσόλυμα, απόσταση 5.000 χιλιομέτρων για έναν ιερό σκοπό:

Να προσκυνήσουν στους Αγίους Τόπους του Χριστιανισμού.

Τα απρόοπτα, όμως, και οι κακοτοπιές άφησαν τον Μπάρι μόνον του. Σκέφτεται πλέον το πώς θα πετύχει τον στόχο του και να τον αφιερώσει στην αγαπημένη του γυναίκα που αναγκάστηκε να μείνει πίσω, τη Μονίκ, καθώς και στο όμορφό τους σκυλάκι, τον Μορίς.

Οι προσκυνητές είχαν ολοκληρώσει ένα αντίστοιχο ταξίδι με τα πόδια από την Ολλανδία μέχρι το Βατικανό το 2018. Τότε, είχαν υποσχέθηκαν να ξεκινήσουν ένα άλλο, μεγαλύτερο, όπως και έκαναν λίγα χρόνια μετά.

Στις 26 Ιουνίου, αποκαλύπτει το Voria.gr, διοργάνωσαν ένα πάρτι με φίλους, οικογένεια και ζωντανή μουσική στην Ουτρέχτη, στο χωριό Έρικα, στη βορειοανατολική Ολλανδία, πήραν ευλογία από την τοπική εκκλησία και άρχισαν ένα ταξίδι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Δεκεμβρίου.

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον 49χρονο, όταν έφτασε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, καθώς η σύζυγός του, Μονίκ, επέστρεψε με τον σκύλο τους, και έτσι συνέχισαν οι τρεις τους το ταξίδι τους, όπως είχαν προσχεδιάσει.

Όμως, για άλλη μία φορά, η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Όταν έφθασαν στην Αλβανία, ο Μορίς, το σκυλάκι τους, άρχισε να κάνει εμετούς και δυστυχώς διαγνώστηκε την 121η ημέρα του ταξιδιού τους με καρκίνο στο στομάχι.

Έτσι, ο Μπάρι συνέχισε μόνος του το ταξίδι του.

Ο δρόμος ήταν μεγάλος. Μαζί με τη Μονίκ πέρασαν μαζί από πολλά μέρη της Ολλανδίας και της Γερμανίας, έκαναν περίπου 50 ημέρες να βγουν από τη Γερμανία και ακολούθησε στα μέσα Αυγούστου η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια η Ελλάδα, την 134η ημέρα.

O Μπάρι έχει πάντα μαζί του ένα ραβδί από απόθεμα οίνου που το έχει φιλοτεχνήσει ένας φίλος του καλλιτέχνης και το οποίο τον βοηθά πολύ στην πεζοπορία.

Η στάση του στην Θεσσαλονίκη 

Από τους πρώτους σταθμούς στην Ελλάδα ήταν η βροχερή Φλώρινα, που ήταν και το σημείο ανάπαυσής του. Ακολούθησε το Αμύνταιο όπου κοιμήθηκε σε μία εκκλησία και απόλαυσε έναν ελληνικό καφέ, στις 8 Νοεμβρίου.

Εκεί γνώρισε και αρκετούς ντόπιους, ένας εκ των οποίων τον ρώτησε σε σπαστά γερμανικά για την ιστορία του και τον κέρασε καφέ.

Το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, ο 49χρονος προσκυνητής έφθασε στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφήθηκε στα Κάστρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους, περπάτησε και γνώρισε την πόλη.

Το πρώτο βράδυ ήταν δύσκολο. Όπως είπε στη Voria.gr, είχε συνηθίσει να περπατάει 25 περίπου χιλιόμετρα ημερησίως και να κοιμάται τα βράδια σε εκκλησίες.

Ήταν το τάμα του άλλωστε. Όμως, στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ταλαιπωρήθηκε πολύ τριγυρνώντας μέσα στην πόλη, μέχρι να βρει τελικά μία κοπέλα που τον άφησε να μείνει στην είσοδο της πολυκατοικίας της.

Την επομένη μέρα, μετά από περιπλάνηση, κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου βρήκε ένα μέρος να ξαποστάσει.

Οι εργαζόμενοι τον είδαν την ώρα που έφευγε. Τους είπε την ιστορία του που την άκουσαν με έκπληξη και συγκίνηση.

«Κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά κάθε βήμα είναι απαραίτητο για να φτάσεις στο όνειρό σου. Και για μένα το όνειρό μου είναι να πατήσω στην Ιερουσαλήμ, να εκπληρώσω το τάμα μου», λέει ο Μπάρι.

Όταν μίλησε με τη Voria.gr o ίδιος βρισκόταν στο Λιβάδι Θέρμης με προορισμό το Άγιον Όρος. Όπως είπε, ήθελε πολύ να προσκυνήσει στη χερσόνησο του Άθω και να νιώσει τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Άγιου αυτού τόπου:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι μαγικό να περπατάς στη φύση, βλέπεις συνεχώς μικρά θαύματα μπροστά σου και ακολουθείς το όνειρό σου. Είναι όλα αβέβαια αλλά αυτό από μόνο του είναι όμορφο. Βασίζεσαι στην πίστη σου και όλα παίρνουν τον δρόμο τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.