«Πιστεύεις στην Ορθοδοξία; Πλήρωνε» – Ερχεται το «χριστιανόσημο» μετά το «deal» Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Πιστεύεις στην Ορθοδοξία; Πλήρωνε» – Ερχεται το «χριστιανόσημο» μετά το «deal» Τσίπρα-Ιερώνυμου

Πιστεύεις στην Ορθοδοξία; Πλήρωνε. Το “χριστιανόσημο” θα είναι η επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης μετά το “ναι” του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ο οποίος τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου στις σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το γερμανικό κράτος. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα».

Ομως το γερμανικό μοντέλο προβλέπει “χριστιανόσημο”.

Στη Γερμανία χιλιάδες πολίτες δήλωσαν… άθεοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι»! Το pronews.gr από το 2015 είχε αποκαλύψει τι συνέβη στην Γερμανία με την φορολόγηση της χριστιανικής πίστης από την Α.Μέρκελ. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη προαναγγείλει το “χριστιανόσημο” από τις 22 Ιανουαρίου 2013, στο συνέδριο “Εκκλησία και Αριστερά” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλονίκης. Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης παρουσίασε το πλάνο για τη νέα σχέση Εκκλησίας – Κράτους.

Αναφερόμενος τότε στην μισθοδοσία των κληρικών μίλησε για το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία που έχουν διαφορετικές μορφές προαιρετικού «εκκλησιαστικού φόρου».

Σε γενικές γραμμές οι χώρες αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέξουν σε ποια εκκλησία θα δοθεί ένα μικρό ποσοστό των φόρων τους μέσω της ετήσιας δήλωσης (ή αν θέλουν απ’ ευθείας στο κράτος).

Η συζήτηση περί εκκλησιαστικού φόρου ή «χριστιανόσημου» όπως κάποιοι το χαρακτήρισαν, επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου καθώς υπάρχει στις σκέψεις πολλών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ για μια νέου τύπου οικονομική σχέση στο πλαίσιο του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όπως αναφέραμε, τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου στις σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος.

Ας δούμε το γερμανικό μοντέλο που στηρίζει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με νόμο, που ισχύει εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει θεσπίσει την επιβολή φορολογίας σε όλους, όσοι δηλώνουν, πως είναι Χριστιανοί και μέλη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο» (Kirchensteuer), τον οποίο υποχρεούνται να πληρώνουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες, που ανήκουν στην Ευαγγελική ή στην Καθολική Εκκλησία.

Από τον φόρο αυτόν απαλλάσσονται τα μέλη των υπόλοιπων Χριστιανικών Εκκλησιών (Ορθόδοξοι κλπ.) ή οι οπαδοί των άλλων θρησκειών, όπως είναι π.χ. οι μουσουλμάνοι.

Τα χρήματα από τον εκκλησιαστικό φόρο, που συλλέγονται από την γερμανική Κυβέρνηση, προορίζονται και δαπανώνται για την χρηματοδότηση των διαφόρων αναγκών και δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, όπως επίσης για την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας.

Οσοι δηλώσουν ότι είναι άθρησκοι ή άθεοι ή ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα ή δόγμα απαλλάσσονται από το φόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του 2015 πάνω από μισό εκατομμύριο Γερμανοί δήλωσαν… άθεοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι». Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 200.000 Γερμανοί Προτεστάντες και 178.000 Καθολικοί παραιτήθηκαν το 2013 από μέλη της Εκκλησίας τους, κυρίως για να μην πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο.

Ο φόρος αυτός χρεώνεται και πληρώνεται ως ποσοστό του εισοδήματος του κάθε δηλωμένου Καθολικού ή Προτεστάντη Γερμανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πραγματικές πεποιθήσεις του ή από το αν συμμετέχει ή όχι στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας του, εφ’ όσον, από την στιγμή της βάφτισής του, θεωρείται αυτόματα μέλος της Εκκλησίας του.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία το σύστημα για την φορολόγηση υπέρ της εκκλησίας ονομάζεται «οκτώ τις χιλίοις» (otto per mille). Είναι το ποσοστό επί του συνολικού φόρου εισοδήματος, όπου δίνεται η προαιρετική επιλογή στο φορολογούμενο για το που θέλει να αποδοθεί ο φόρος. Οι επιλογές είναι:

● Κρατικό ταμείο που πάει προς ανθρωπιστικούς σκοπούς
● Καθολική Εκκλησία
● Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας
● Ένωση Βαλδένσιων και Μεθοδιστών Εκκλησιών
● Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
● Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων

Φανταστείτε στην Ελλάδα των δυσβάσταχτων φόρων να προστεθεί και το «χριστιανόσημο» . Εκατοντάδες χιλιάδες θα δήλωναν άθεοι ή άθρησκοι για να γλιτώσουν το φόρο ακολουθώντας “το δρόμο” των Γερμανών που εγκαταλείπουν άρον άρον την πίστη τους και την Εκκλησία χιλιάδες για φορολογικούς λόγους!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, θα έχουμε ένα ακόμη βήμα για την αποκαθήλωση της Πίστης από το ελληνικό Έθνος (και στο τέλος την αποκαθήλωση του ίδιου του Έθνους) ώστε οι Έλληνες να συνηθίσουν στην ιδέα μιας Εκκλησίας που ακολουθάει τον δικό της δρόμο και δεν βαδίζει μαζί με τον λαό ενάντια στις μελλοντικές προκλήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.