Ας μας λυπηθεί ο Θεάνθρωπος...

Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε τι συμβολίζει το κάθε λουλούδι που χρησιμοποιείται για τον στολισμό του Επιταφίου

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ο στολισμός αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα

Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε τι συμβολίζει το κάθε λουλούδι που χρησιμοποιείται για τον στολισμό του Επιταφίου

Σήμερα, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι βρίσκονται στο επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής, με πλήθος πιστών να συρρέει στις εκκλησίες για να προσκυνήσει.

Εντύπωση προκαλεί και ο περίτεχνος στολισμός τους, γεμάτος ανοιξιάτικα άνθη και αρώματα.

Σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως οι νέες γυναίκες κάθε ενορίας αναλαμβάνουν να στολίσουν τον ξυλόγλυπτο Επιτάφιο, περνώντας πολλές φορές όλη τη νύχτα δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. Τα λουλούδια συλλέγονται από νωρίς τη Μεγάλη Πέμπτη, είτε από αυλές και κήπους είτε από την ύπαιθρο.

Τα χρώματα των λουλουδιών έχουν έντονο συμβολισμό: το κόκκινο παραπέμπει στο αίμα, το μωβ στο πένθος και το λευκό στην αγνότητα.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ο στολισμός αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα. Στη βόρεια Ελλάδα κυριαρχούν οι πασχαλιές και τα ζουμπούλια, ενώ στην Καστοριά χρησιμοποιείται ιδιαίτερα η πρίμουλα, γνωστή τοπικά ως «κουλιάστραντο».

Στη Θεσσαλία συναντά κανείς ποικιλία λουλουδιών, όπως πασχαλιές, βιολέτες, χρυσάνθεμα και ορχιδέες, ενώ στη Λάρισα συνηθίζονται το αγιόκλημα, οι ανεμώνες, οι φρέζιες και οι ίριδες.

Στα Ιωάννινα κυριαρχεί ο αμάραντος και ο νάρκισσος, ενώ στο Ζαγόρι και το Μέτσοβο χρησιμοποιούνται επίσης πασχαλιές και πρίμουλες.

Στην περιοχή του Αγρινίου συνηθίζονται το χιονάκι και η πρίμουλα, που σε ορισμένα μέρη ονομάζεται «δακράκι», καθώς συμβολίζει τα δάκρυα της Παναγίας.

Στα νησιά, οι παραδόσεις διαφοροποιούνται: στην Κέρκυρα χρησιμοποιούνται λεμονανθοί για το άρωμά τους, ενώ στην Κεφαλονιά κυριαρχούν τα πολύχρωμα και αρωματικά λουλούδια, με τις βιολέτες να ξεχωρίζουν.

Στην Καλαμάτα παλαιότερα προτιμούσαν αποκλειστικά λευκά άνθη, όπως κάλλες και λευκές βιολέτες, ενώ στη Σαλαμίνα χρησιμοποιούν λευκές μαργαρίτες και κρίνα, συνοδευόμενα από ροδοπέταλα.

Στη Μυτιλήνη συναντώνται πιο σύνθετες ανθοσυνθέσεις με λίλιουμ, ζέρμπερες και λεβάντα, ενώ στη Σάμο κυριαρχούν πασχαλιές, δεντρολίβανο και τριαντάφυλλα.

Στην Κρήτη αξιοποιούνται όσα λουλούδια διαθέτει κάθε τόπος, κυρίως τριαντάφυλλα και κρίνα, ενώ στη Νάξο βασικό στοιχείο είναι το δεντρολίβανο, μαζί με βιολέτες και γαρίφαλα.

Μετά την Κυριακή του Θωμά, τα άνθη του Επιταφίου μοιράζονται στους πιστούς και συχνά χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές πρακτικές, όπως το θυμίαμα των ζώων ή για προστασία από το «κακό μάτι».

Τέλος, στη Λήμνο συνηθίζονται βιόλες, κατιφέδες και τριαντάφυλλα, ενώ στον σταυρό τοποθετούν στάχυα ως ευχή για καλή σοδειά.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.