ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Μητροπολίτης Φθιώτιδος για μετατροπή Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Το μεγάλο θύμα είναι ο πολιτισμός»

«Όταν δεν υπάρχει επίγνωση τι συνιστά ταυτότητα, τα πάντα πολύ εύκολα μπορούν να υποταχθούν σε σκοπιμότητες»

Μητροπολίτης Φθιώτιδος για μετατροπή Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Το μεγάλο θύμα είναι ο πολιτισμός»

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, αναφέρθηκε στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, σημειώνοντας πως «το μεγάλο θύμα είναι ο πολιτισμός».

«Πολύ μεγάλο γεγονός τεράστιο, τεράστιας αξίας και σημασίας είναι ό,τι συγκροτεί πολιτισμό, κοινότητα και ταυτότητα γι’ αυτό και πρέπει να είναι στην προτεραιότητα των στοχεύσεων μας και να μην πιθηκίζουμε με κάθε ευκαιρία εισάγοντας ξενόφερτα έθιμα για να κάνουμε εντύπωση ή να κάνουμε κρότο,

τα οποία έρχονται και παρέρχονται, τα οποία όμως δεν κράτησαν ούτε το Γένος, ούτε το έθνος, ούτε την παράδοση και ούτε μπόρεσαν να διατηρήσουν σε ένα τεράστιο θαύμα το οποίο δεν το έχουμε αναλογιστεί», ανέφερε αρχικά για τον πολιτισμό ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και πρόσθεσε:

«Περάσαμε τέσσερις αιώνες και στη Μακεδονία την πατρίδα μου πέντε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας σκλαβιάς και βλέπουμε και σήμερα τι βία υφιστάμεθα, ήδη από χθες με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος που δεν υπήρχε κανένας λόγος, καμία αναγκαιότητα, σε αυτή την Μονή που υπάρχει το κορυφαίο ψηφιδωτό της Ανάστασης στον κόσμο που δεύτερό του δεν υπάρχει,

σε αυτήν την Μονή στην Κωνσταντινούπολη, στη Βασιλίδα των Πόλεων, η οποία αποτελεί και πόλο έλξης επισκεπτών για τη γείτονα χώρα, αλλά βλέπετε, όταν δεν υπάρχει πολιτισμός, όταν δεν υπάρχει κουλτούρα, όταν δεν υπάρχει επίγνωση τι συνιστά ταυτότητα, τα πάντα πολύ εύκολα μπορούν να υποταχθούν σε σκοπιμότητες πρόσκαιρες αυτού του κόσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μεγάλο θύμα είναι ο πολιτισμός με την βεβήλωση της Μονής της Χώρας και γι’ αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και δεν είναι τυχαίο ότι στη δική μας παράδοση και έτσι πρέπει να κάνουμε, ασχέτως τι κάνουν οι γείτονές μας σε Ανατολή και Δύση, τα μνημεία οφείλουμε να τα σεβόμαστε όποιας παραδόσεως κι αν είναι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.