ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πάπας Φραγκίσκος: «Έχω υπογράψει από το 2013 επιστολή παραίτησης σε περίπτωση υγείας»

Η κατάσταση της υγείας του πάπα Φραγκίσκου φαίνεται να είναι καλή, με εξαίρεση μια πάθηση στο γόνατο

Πάπας Φραγκίσκος: «Έχω υπογράψει από το 2013 επιστολή παραίτησης σε περίπτωση υγείας»

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι μετά τον εκλογή του, το 2013, υπέγραψε επιστολή παραίτησης που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω σοβαρών και ανήκεστων προβλημάτων υγείας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που χθες Σάββατο έγινε 86 ετών, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC που δημοσιεύεται την Κυριακή.

Η κατάσταση της υγείας του πάπα Φραγκίσκου φαίνεται να είναι καλή, με εξαίρεση μια πάθηση στο γόνατο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, έδωσε την επιστολή στον τότε επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από την θητεία του προηγούμενου πάπα Βενέδικτου. Ο Μπερτόνε παρέμεινε στο αξίωμα αυτό για περίπου έξι μήνες μετά την εκλογή του Φραγκίσκου στις 13 Μαρτίου 2013.

Ο Φραγκίσκος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραιτηθεί εάν η κατάσταση της υγείας του τον εμποδίζει να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα πρέπει να καθιερωθεί επίσημη πρακτική για τις περιπτώσεις στις οποίες προβλήματα υγείας ή κάποιο ατύχημα δυσκολεύουν τον πάπα στην άσκηση των καθηκόντων του, απάντησε:

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου. Ο Ταρτσίζιο Μπερτόνε ήταν επικεφαλής της διπλωματίας. Την υπέγραψα και του είπα: ‘Σε περίπτωση κωλύματος για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ιδού η παραίτησή μου’. Το έχετε. Δεν ξέρω σε ποιον μπορεί να την έδωσε ο καρδινάλιος Μπερτόνε, αλλά του την έδωσα ότι ήταν επικεφαλής της διπλωματίας». Όπως διευκρίνισε για πρώτη φορά το αποκαλύπτει αυτό δημοσίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Ιούλιο, ο Φραγκίσκος απέρριψε τις εικασίες ότι πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα και επανέλαβε μια θέση που έχει πολλές φορές διατυπώσει δημοσίως, ότι ίσως παραιτηθεί κάποια στιγμή εάν η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ηγείται της Εκκλησίας – κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν από την παραίτηση του Βενέδικτου, που σήμερα είναι 95 ετών, το 2013. Ήταν η πρώτη παραίτηση πάπα σε έξι αιώνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.