«Σφίγγουν» τα πράγματα στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Αν δείτε άμεση αμερικανική εμπλοκή να ετοιμάζεστε για τα χειρότερα...

Πάπας Λέων ΙΔ’: «Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί – Την ετοιμάζουμε κατάλληλα»

Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Πάπας Λέων ΙΔ’: «Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί – Την ετοιμάζουμε κατάλληλα»

Ο πάπας Λέων ΙΔ ‘, κατά την σημερινή (12/05) συνάντησή του με τον Τύπο, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί, καθώς ετοιμάζεται να γίνει κατάλληλα.

Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν συμφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μακαριστός πάπας Φραγκίσκος για τις 26 Μαΐου στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, επ’ ευκαιρία των 1.700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο νέος ποντίφικας ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο αν πρόκειται να υπάρξει μικρή αναβολή, για οργανωτικούς λόγους ή αν θα μεταβεί κανονικά στην Νίκαια σε δύο εβδομάδες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται πάντως να επισκεφθεί την Ρώμη την ερχόμενη Κυριακή (18/05)  για την ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να έχει ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του.

  • «Να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν γιατί έψαξαν την αλήθεια»

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ ζήτησε να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακισθεί «επειδή έψαξαν και αφηγήθηκαν την αλήθεια», προς τους οποίους εξέφρασε σήμερα «την αλληλεγγύη της Εκκλησίας», στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.

«Η Εκκλησία αναγνωρίζει σ’ αυτούς τους μάρτυρες -σκέπτομαι αυτούς που εξιστορούν τον πόλεμο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους- το θάρρος αυτών που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα των λαών να είναι ενημερωμένοι», τόνισε ο πάπας, εκτιμώντας πως «μόνο οι λαοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές».

Ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας δήλωσε πως «ο πόνος αυτών των φυλακισμένων δημοσιογράφων βαραίνει τη συνείδηση των εθνών και της διεθνούς κοινότητας και καλεί όλους εμάς να προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου».

«Είστε στην πρώτη γραμμή για να αφηγείστε τις συγκρούσεις και τις ελπίδες για ειρήνη, τις καταστάσεις αδικίας και φτώχειας και τη σιωπηλή δουλειά πολλών για ένα καλύτερο κόσμο.

Γι’ αυτό σας ζητώ να επιλέξετε συνειδητά και με θάρρος την οδό μιας επικοινωνίας ειρήνης», δήλωσε ο 69χρονος πάπας ο οποίος εξελέγη την Πέμπτη, έπειτα από δύο ημέρες κονκλαβίου.

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είχε ήδη απευθύνει χθες την Κυριακή (11/05), έκκληση για ειρήνη προς τους «μεγάλους αυτού του κόσμου», κατά την πρώτη κυριακάτικη προσευχή του από τον εξώστη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.

Υπογραμμίζοντας τις «προκλήσεις που υπάρχουν για να διατρέξουμε και να αφηγηθούμε τους δύσκολους καιρούς», ζήτησε «να μην υποκύψουμε ποτέ στη μετριότητα».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης την πρόκληση «της τεχνητής νοημοσύνης», ένα θέμα που είχε ήδη θίξει το Σάββατο ενώπιον των καρδιναλίων και το οποίο απαιτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπευθυνότητα και διορατικότητα».

«Μια θορυβώδης, δυναμική επικοινωνία δεν είναι απαραίτητη», πρόσθεσε και κάλεσε να δοθεί μάλλον προτεραιότητα «σε μια επικοινωνία ικανή να ακούει, να συλλέγει τις φωνές των αδυνάμων που δεν έχουν φωνή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.