Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Παράλογοι περιορισμοί» στην προσέλευση πιστών στον Πανάγιο Τάφο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Παράλογοι περιορισμοί» στην προσέλευση πιστών στον Πανάγιο Τάφο

Για σκληρούς περιορισμούς, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια των πιστών να επισκεφθούν τον Πανάγιο Τάφο, κατά τη διάρκεια της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός, ενημερώνει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές αρχές, καθώς αυτές επιβάλλουν παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο.

Αυτοί οι σκληροί περιορισμοί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πρόσβαση στον Παναγίο Τάφο και την τελετή του Αγίου Φωτός.

Η αστυνομία άδικα και ανάρμοστα δένει τα χέρια των εκκλησιών με παράλογους περιορισμούς που θα εμποδίσουν τους πιστούς” να παρευρεθούν ειδικά στην αγαπημένη μας κοινότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Πατριαρχείο δηλώνει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει την τελετή όπως συνηθίζεται εδώ και δύο χιλιετίες και καλεί όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν.

patriarxio23

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

«Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την ιερότερη εβδομάδα του Χριστιανισμού – τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θυμόμαστε τα γεγονότα που οδήγησαν στη σταύρωση του Ιησού, του Κυρίου και Σωτήρα μας και θυμόμαστε την ένδοξη Ανάστασή Του. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός είναι μια μεγάλη στιγμή που συνδέει τους πιστούς με το Φως του Ιησού Χριστού. Αυτή η τελετή λαμβάνει χώρα με ευλάβεια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου για σχεδόν 2.000 χρόνια, προσελκύοντας Χριστιανούς και όχι μόνο από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, οι εκκλησίες συντονίζονται με τις Αρχές για να διασφαλίσουν ότι η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Συγκεκριμένα, πέρυσι οι αρχές του Ισραήλ επέβαλαν φραγμούς σε όλη την παλιά πόλη, οι οποίοι κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση των τοπικών χριστιανικών κοινοτήτων και των προσκυνητών μας στην τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, εμποδίζοντάς τους να προσκυνήσουν ελεύθερα και να γίνουν μάρτυρες του θαύματος της Ανάστασης.

Φέτος, μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν καλή τη πίστει, δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές αρχές, καθώς αυτές επιβάλλουν παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο, περισσότερο από πέρυσι. Αυτοί οι σκληροί περιορισμοί θα περιορίσουν την πρόσβαση της εκκλησίας στο Παναγίο Τάφο και την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Η αστυνομία άδικα και ανάρμοστα ρίχνει το βάρος στις εκκλησίες (να προσκαλέσουν εκείνες συγκεκριμένα άτομα), ενώ δένει τα χέρια των εκκλησιών με παράλογους περιορισμούς που θα εμποδίσουν τους πιστούς να παρευρεθούν, ειδικά στην αγαπημένη μας κοινότητα.

Όπως το Πατριαρχείο δήλωσε σαφώς στην ανακοίνωσή του, πριν από 2 ημέρες, θα πραγματοποιήσουμε την τελετή όπως συνηθίζεται εδώ και 2 χιλιετίες και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν. Με αυτό να έχει γίνει σαφές, αφήνουμε τις αρχές να ενεργήσουν όπως θέλουν. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν ελεύθερα και με ειρήνη».

Η Αφή του Άγιου Φωτός

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η τελετή θα λάβει χώρα στη 1 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, 15 Απριλίου 2023.

Η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Την Κυριακή του Πάσχα, η τελετή της Δευτέρας Αναστάσεως θα γίνει στη 1 μ.μ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την τελετή του Αγίου Φωτός είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαρτίου. Τόσο ο Έξαρχος όσο και ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, θα βρεθούν σε λίγες ημέρες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για την τελετή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.