Πόλεμος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Σερβίας με αφορμή την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Το Φανάρι αιφνιδιάστηκε

Πόλεμος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Σερβίας με αφορμή την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

H ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ότι αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με την ονομασία «Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» προκάλεσε ένα σοκ σε Αθήνα και Φανάρι αλλά δεν θα έπρεπε να θεωρείται αδύνατη.

Άλλωστε το ίδιο ακριβώς έπραξε το Φανάρι σε ότι αφορά το ρωσικό Πατριαρχείο και την Ουκρανική Εκκλησία, ακολουθώντας έναν καθαρά πολιτικό δρόμο.

Είναι σαφές ότι από πίσω υπάρχει ρωσική παρότρυνση κάτι φυσιολογικό αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέστησε την Ελλάδα εχθρικό κράτος απέναντι στην Ρωσία και συνεπώς απέναντι και στην Σερβία.

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος, όπου συλλειτούργησε χθες το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, επεσήμανε ότι την απόφαση αυτή έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων.

Η επίσκεψη του κ. Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλίωσης, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες για 55 χρόνια παρέμεναν ψυχρές, καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (στις 9 Μαΐου 2022) να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και τον αποκλεισμό του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, όμως, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 αναφέρονται η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Εκκλησία» και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ως «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας». Η ανακοίνωση αυτή κάνει σαφές ότι δεν υπολογίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι δρουν μόνοι τους, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Οικουμενικού Πατριάρχη, η είδηση προκάλεσε αναταραχή και αναστάτωση στο Φανάρι, και άρχισαν οι συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα, αφού αναμένεται ο κ. Στέφανος να μεταβεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συλλειτουργήσει με τον παναγιότατο και να λάβει την πράξη επίσημης αποδοχής της κανονικότητας και κοινωνίας με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.