ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προφήτης Ηλίας: Το ψηλότερο ορθόδοξο ξωκλήσι του κόσμου σε υψόμετρο 2.803 μέτρων

Βρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου

Προφήτης Ηλίας: Το ψηλότερο ορθόδοξο ξωκλήσι του κόσμου σε υψόμετρο 2.803 μέτρων

Σε υψόμετρο 2.803 μέτρων, στην κορυφή του Ολύμπου, βρίσκεται το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας. 

Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ. Με συγκλονιστική θέα, που κόβει την ανάσα.

Είναι όλο πέτρινο, ενώ η ξύλινη οροφή έχει για βάση επίσης πέτρες. Αναστηλώθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια καθώς είχε πέσει. Ξαναπέσει, πιο σωστά. Ο καιρός εκεί πάνω δεν αστειεύεται, ο χειμώνας είναι βαρύς και τα χιόνια πολλά και συχνά σκεπάζουν την κορυφή του βουνού ακόμη και το καλοκαίρι.

Το εσωτερικό είναι λιτό, με λίγες εικόνες αγίων, όπως του Όσιου Διονύσιου του εν Ολύμπω, ο οποίος λέγεται πως έκτισε το ξωκλήσι στα μέσα του 16ου αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Ο Διόνυσος λέγεται ότι κατά καιρούς ασκήτευε εκεί.

Το τάμα και οι πέτρες από τον Ιορδάνη ποταμό

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου αρκετοί πιστοί ανεβαίνουν από το Λιτόχωρο αλλά και από όλη την Πιερία για να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία, αφού είναι σχετικά βατό για κάποιον το να φτάσει ως εκεί. Το μονοπάτι είναι μακρύ και η ανάβαση κρατά 40 λεπτά, αλλά δεν είναι κάτι για λίγους και εκλεκτούς – κάθε άλλο.

Το όμορφο ξωκκλήσι έχει και «υψηλούς» προσκηνητές. Το περασμένο καλοκαίρι το επισκέφτηκε ένας χριστιανός πρίγκιπας από την Ιορδανία. Το είχε τάμα να μεταφέρει εκεί πάνω δύο πέτρες από τον ποταμό Ιορδάνη, το μέρος δηλαδή που βαφτίστηκε ο Ιησούς και είναι ταυτόχρονα το χαμηλότερο σημείο της γης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως σύμβολο ένωσης και αγάπης, για να στείλει το μήνυμα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι μπορούν να αποκτήσουν σχέσεις στέρεες σαν πέτρες. Ενώνοντας το χαμηλότερο με το ψηλότερο σημείο έγινε πιο σαφής η σύνδεση, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά και όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.