Σκόπια: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει την εκκλησία της χώρας με την ονομασία «Εκκλησία Αχρίδος»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σκόπια: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει την εκκλησία της χώρας με την ονομασία «Εκκλησία Αχρίδος»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «εκκλησία Αχρίδος» και την ενέταξε στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου, χωρίς ωστόσο η απόφαση να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή της, «δέχεται εἰς ευχαριστιακήν κοινωνίαν την ιεραρχία, τον κλήρον και τον λαό υπό τόν Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανον» (σ.σ. ο επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων) θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος».

Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε αυτοκέφαλο με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Το Νοέμβριο του 2009, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αυτοαναγορευόμενη διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Τον Απρίλιο του 2018, έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας στα Σκόπια διοικητικά θέματα, τονίζοντας παράλληλα ότι αποκλείει τον όρο «‘μακεδονική’ και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως ‘Μακεδονία’».

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχτεί ως κανονική την εκκλησία των Σκοπίων έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σε ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε για την αποκατάσταση της κοινωνίας της ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές ορθόδοξες εκκλησίες: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε μια σπουδαία πράξη και επέδειξε μεγάλη φροντίδα για ένα μεγάλο ορθόδοξο λαό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε με αυτή την πράξη ότι στηρίζει την ιστορική αποστολή του και ευθύνη του.

»Μολονότι με την ενέργεια αυτή δεν έχουν επιλυθεί το τελικό καθεστώς και το όνομα, έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό και μεγάλο βήμα. Η ορθόδοξη εκκλησία μας ευρίσκεται πλέον σε κοινωνία με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και η σημερινή ημέρα είναι ιστορική μετά από επτά δεκαετίες πλήρους απομόνωσης.

Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εισερχόμαστε σήμερα στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών εκκλησιών. Η εν λόγω απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία μας αναγνωρίζει ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, σημαίνει την αναγνώριση της συνέχειας της ιστορικής εκκλησίας μας από την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτισε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έκρινε πως η αναγνώριση της κανονικότητας της εκκλησίας της χώρας αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές αποφάσεις για την ορθόδοξη εκκλησία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.