Βατικανό σε μουσουλμάνους: «Το Ραμαζάνι είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας»

Βατικανό σε μουσουλμάνους: «Το Ραμαζάνι είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας»

Με μήνυμα του το Ποντιφικό Συμβούλιο Διαθρησκευτικού Διαλόγου ζητάει από τους μουσουλμάνους, να ενισχυθούν οι σχέσεις των πιστών των δύο θρησκειών.

Το Ποντιφικό Συμβούλιο Διαθρησκευτικού Διαλόγου έστειλε ένα ετήσιο μήνυμα στους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, αφιερωμένο στον μήνα του Ραμαζανιού και στις γιορτές του Eid al-Fitr.

«Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη θρησκεία σας και ως εκ τούτου είναι πολύ αγαπητός σε εσάς σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτή είναι μια εποχή πνευματικής θεραπείας και ανάπτυξης, βοηθώντας τους φτωχούς, ενισχύοντας τους δεσμούς με συγγενείς και φίλους. Για εμάς, τους Χριστιανούς φίλους σας, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας» αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο.

Το μήνυμα τονίζει ότι «οι χώροι λατρείας έχουν μεγάλη σημασία για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, όπως και σε άλλες θρησκείες». Στο πλαίσιο των «πρόσφατων επιθέσεων σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές από κακούς που φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους χώρους λατρείας ως στόχο για την τυφλή και ανόητη βία τους», η Διακήρυξη Αδελφότητας του Πάπα Φραγκίσκου και του Ανώτατου Ιμάμης του τεμένους Al-Azhar Ahmad Al-Tayyib στο Αμπού Ντάμπι στις 4 Φεβρουαρίου 2019 υπογραμμίζει σχετικά με την προστασία των τόπων λατρείας:

«Οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης σε χώρους λατρείας ή απειλή επίθεσης σε αυτούς με βία, με εκρήξεις ή καταστροφή αποτελεί απόκλιση από τις θρησκευτικές διδασκαλίες, καθώς και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το μήνυμα εκφράζει την ελπίδα ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία θα ενισχύσουν τους δεσμούς μας για ειλικρινή φιλία και θα επιτρέψουν στις κοινότητές μας να διατηρούν χώρους λατρείας, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν θεμελιώδη ελευθερία έκφρασης των πεποιθήσεών τους».

Ο Καρδινάλιος Μιχαήλ Άγγελος Ayuso Gixsot, επικεφαλής του Ποντιακού Συμβουλίου Διαθρησκευτικού Διαλόγου, ο οποίος υπέγραψε το μήνυμα, αγγίζει επίσης το φλεγόμενο θέμα της πανδημίας του COVID-19. Εκφράζει την επιθυμία «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, με το ίδιο πνεύμα αδελφοσύνης, να είναι αλληλέγγυοι με τα σοβαρά δεινά της ανθρωπότητας και να προσφέρουν τις προσευχές τους στον παντοδύναμο και ελεήμονα Θεό, έτσι ώστε να προστατεύει κάθε άτομο, και αυτές οι δύσκολες στιγμές θα ξεπεραστούν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ραμαζάνι το 2020 διαρκεί από τις 23 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου. Θα τελειώσει με τις γιορτές του Eid al-Fitr (Uraza Bairam), που θα γιορτάζεται από τους μουσουλμάνους από το απόγευμα της 23ης Μαΐου έως το βράδυ της 24ης Μαΐου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.