ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε πρώην επίσκοπο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τους ανιψιούς τους 

«Είναι σωστή απόφαση. Καθυστέρησε, αλλά ήταν απαραίτητη για τα θύματα που ζητούσαν δικαίωση»

Ο Πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε πρώην επίσκοπο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τους ανιψιούς τους 

Έναν πρώην επίσκοπο στο Βέλγιο, καθαίρεσε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είχε παραδεχθεί πριν από 14 χρόνια ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο ανιψιούς του.

Εισαγγελείς του Βελγίου εξήγησαν τότε πως δεν ήταν δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Βανχέλουε, αφού τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε το Βατικανό να του επιβάλει αυστηρή ποινή και έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε στην καθαίρεση.

Ο Ροζέρ Βανχέλουε, 87 ετών σήμερα, ήταν επίσκοπος Μπριζ από το 1985 μέχρι το 2010 όταν παραιτήθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε η παραδοχή του ότι επί 13 χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά έναν ανιψιό του. Έναν χρόνο αργότερα, αποκάλυψε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και δεύτερο ανιψιό του, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του παιδόφιλο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα ότι Βανχέλουε καθαιρέθηκε με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου. Διευκρίνισε πως ο 87χρονος θα παραμείνει στο αβαείο, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια απομονωμένος.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε προτρέψει το Βατικανό να ενεργήσει γρήγορα. «Είναι σωστή απόφαση. Καθυστέρησε, αλλά ήταν απαραίτητη για τα θύματα που ζητούσαν δικαίωση», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης με πρωταγωνιστές ιερείς σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επικριτές του πάπα Φραγκίσκου καταλογίζουν στον ποντίφικα ότι δεν έκανε αρκετά για να εκδιώξει τους δράστες από τους κόλπους της Εκκλησίας και να βοηθήσει τα θύματά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.