
Κι όμως υπάρχουν μοναστήρια στην Ελλάδα που κυριολεκτικά κρέμονται από βράχια στην άκρη του γκρεμού.
Μονή Βαρλαάμ (Μετέωρα)
Σκαρφαλωμένη στα 373 μέτρα, απέναντι απ’ το Μεγάλο Μετέωρο, η Μονή Βαρλαάμ μοιάζει σαν αιωρούμενη πολιτεία μοναχών. Για να φτάσεις, παλιά έπρεπε να ανέβεις με δίχτυ! Σήμερα έχει σκαλάκια, αλλά το δέος παραμένει ίδιο.
Μονή Τιμίου Προδρόμου (Αρκαδία)
Φαντάσου ένα μοναστήρι σφηνωμένο σε κάθετο βράχο, κρυμμένο μέσα στο φαράγγι του Λούσιου. Εκεί που άλλοτε γινόταν νοσοκομείο για τους επαναστάτες. Κι εσύ κάθεσαι στο μπαλκονάκι του και κοιτάς την άβυσσο.
Μονή Αγίας Τριάδος (Μετέωρα)
Η πιο δυσπρόσιτη μονή των Μετεώρων, η Αγία Τριάδα, κάποτε είχε μόνο ανεμόσκαλες. Τώρα έχει 140 σκαλοπάτια.
Μονή Υπαπαντής (Μετέωρα)
Χωμένη στην άκρη βράχου που κόβει την ανάσα, μόνο με σκαρφάλωμα φτάνεις. Κάποτε ανέβαιναν με ξύλινες σκάλες, σήμερα υπάρχει πεζοπορία και χωματόδρομος.
Μονή Φιλοσόφου (Αρκαδία)
Προσεκτικά ισορροπημένη μέσα σε χαράδρα, μοιάζει σαν φυσική προέκταση του βράχου. Εκεί όπου κάποτε μορφώθηκαν σπουδαίοι άνδρες και χτίστηκε η ιστορία της Παιδείας, ενώ γύρω δεν ακουγόταν τίποτε άλλο πέρα από το βουητό του Λούσιου.
Μονή Έλωνας (Πάρνωνας)
Μια κάτασπρη πινελιά πάνω στον κοκκινόβραχο. Όταν πας, δεν βλέπεις μόνο μοναστήρι. Βλέπεις θαύμα. Πώς έφτασαν εκεί πάνω το 1300; Με σχοινένια σκάλα και καρδιά λιονταριού. Μια εικόνα της Παναγίας κατέβηκε… μόνη της, λέει η παράδοση. Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα.
Μονή Κηπίνας (Καλαρρύτες)
Η Ιερά Μονή Κηπίνας, χτισμένη μέσα σε κάθετο βράχο στα Τζουμέρκα, ιδρύθηκε το 1212 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ξύλινης γέφυρας που οι μοναχοί σήκωναν για προστασία. Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής και φυσικής ενσωμάτωσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.