O δημοφιλέστερος ελληνικός προορισμός που «έκλεψε» την καρδιά των Σκανδιναβών το 2018 (φώτο)

O δημοφιλέστερος ελληνικός προορισμός που «έκλεψε» την καρδιά των Σκανδιναβών το 2018 (φώτο)

Από τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που επισκέφθηκαν το 2018 τα Χανιά μέσω του αεροδρομίου της πόλης με πτήσεις τσάρτερ και πτήσεις χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας για την καταγραφή του προφίλ των ξένων επισκεπτών κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο –πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου και της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης– οι Σουηδοί για μια ακόμα χρονιά κέρδισαν την πρωτιά των αφίξεων στο αεροδρόμιο της πόλης με ποσοστό 14.1%.

Ακολούθησαν οι υπήκοοι Μεγάλης Βρετανίας με ποσοστό 13.9%, οι Νορβηγοί με 13.8%, οι Δανοί με 13,2%, οι Φιλανδοί με 8,3%, οι Γερμανοί με 7,2% και ακολούθησαν οι Ιταλοί και οι Βέλγοι με ποσοστά 3,7% και 3,2%.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα που παρουσιάσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε φορείς της περιοχής, από τους επισκέπτες που για πρώτη φορά βρέθηκαν στα Χανιά για διακοπές το 55% επισκέφθηκε το Ελαφονήσι, το 51% εκκλησίες και μοναστήρια, το 37% την περιοχή του Μπάλου, το 36% μουσεία, το 29% τα Φαλάσαρνα, το 25,4% την Κνωσό και την Φαιστό και το 19,5% το φαράγγι της Σαμαριάς, αναφέρει το ΑΠΕ.

Φαλάσαρνα

Κνωσός

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το 61,5% των επισκεπτών επέλεξε ως κατάλυμα τα ξενοδοχεία, το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στις επιλογές των επισκεπτών συμπεριλαμβάνονται και ενοικιαζόμενες βίλλες με ποσοστό 7,5%.

Από τους επισκέπτες το 56% δηλώνει ικανοποιημένο από το μενού των καταλυμάτων, ενώ το 39% θα επιθυμούσε να υπάρχει περισσότερο μενού με κρητικά προϊόντα πληρώνοντας περισσότερα χρήματα.

Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νομού Χανίων, αλλά και της Κρήτης, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου

H μέση δαπάνη για διακοπές εκτός εισιτηρίων και καταλυμάτων είναι 700-800 ευρώ, η μέση οικογενειακή δαπάνη 1.000 ευρώ, με τα περισσότερα χρήματα 931 ευρώ, να δαπανούν οι Σκανδιναβοί.

Σε ποσοστό 32% το μέσο εισόδημα των επισκεπτών είναι από 60- 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ ποσοστό 42% πραγματοποιεί οικογενειακές διακοπές κάνοντας περισσότερες από 9 διανυκτερεύσεις.

Οι ξένοι επισκέπτες δαπανούν το 91% των χρημάτων τους σε εστιατόρια ταβέρνες και καφετέριες, το 86% σε αγορές προϊόντων και μόλις 8% σε νυκτερινή διασκέδαση.

Όσον αφορά στην προτίμηση των επισκεπτών σε αγορά προϊόντων, το κρασί με ποσοστό 56,7% είναι η πρώτη επιλογή και ακολουθούν το ελαιόλαδο με 50,6%, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι με 48,1% και τα τοπικά τυριά με 45,3% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που αφορούν στον βαθμό δυσαρέσκειας των ξένων επισκεπτών το μεγαλύτερο ποσοστό 19%, αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου και τη σήμανση.

Στον αντίποδα, ποσοστό πάνω από 95% δηλώνει ικανοποίηση για τη συμπεριφορά και τη φιλικότητα των ντόπιων, για τα καταλύματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, ενώ πάνω από το 90% δηλώνει ικανοποίηση για τις καφετέριες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο 2018 στο αεροδρόμιο Χανίων. Αφορά απαντήσεις σε 4.100 ερωτηματολόγια σε επτά γλώσσες και προσωπικές συνεντεύξεις που ελήφθησαν από επιβάτες 20 διαφορετικών χωρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.