ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μια κακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό: Η «βύθιση» της Μυκόνου και της Σαντορίνης πιέζει τον κλάδο

«Είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό» τονίζει ο Τάσος Δούσης

Μια κακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό: Η «βύθιση» της Μυκόνου και της Σαντορίνης πιέζει τον κλάδο

Δεν έχει ξεκινήσει καλά η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, καθώς η ακρίβεια έχει οδηγήσει πολλούς επισκέπτες να προτιμήσουν άλλες χώρες, ενώ τα γεγονότα της Μυκόνου έχουν παίξει πρώτη είδηση σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, οδηγώντας σε ακυρώσεις των «big spenders» πελατών που είδαν τα αγαπημένα τους μαγαζιά στο νησί, να κατεδαφίζονται

Αν και ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά τα νούμερα είναι αμείλικτα και άνθρωποι με βαθιά γνώση «δεν μασούν» τα λόγια τους.

Ο εκδότης και παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής «Εικόνες» στο OPEN, Τάσος Δούσης, με εκτενή αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει πως «ο τουρισμός είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Εγώ θα τα γράψω και όποιος θέλει ας τα ακούσει!».

Μια… συναστρία στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτόχρονα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν τις δύο όψεις της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, σε επίπεδα ίσως και πάνω από το 2019, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Μόνο που η ανάκαμψη αυτή, αν και αισθητή ακόμη και σε αφόρητο βαθμό σε κορεσμένες περιοχές ή στην πλημμυρισμένη από τουρίστες Αθήνα, κατανέμεται με θεαματικές ανισότητες στις περιφέρειες της χώρας.

Και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των τιμών στα τουριστικά καταλύματα, στην εστίαση και φυσικά στα ναύλα.

Οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη φετινή χρονιά δείχνουν να διαψεύδονται και, πλέον, τα καμπανάκια χτυπούν για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Το θέμα φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και πιο έντονα, με τον Νίκο Δένδια να κάνει, χθες, σχετική τοποθέτηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η σεζόν στο τουρισμό μέχρι στιγμής δεν πάει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

«Δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό. Όχι, δεν πάει καλά. Ή να το θέσω αλλιώς, είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”. Ενώ δεν είναι κακή σεζόν, όμως είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε για διάφορους λόγους. Η ακρίβεια αλλά και ο καιρός. Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Όποιος μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπει βροχές και καταιγίδες, δεν θα πληρώσει για να πάει να βραχεί. Δεν μας βοήθησαν και διάφορες παράμετροι. Από εδώ και πέρα, θα δούμε τι θα γίνει» δήλωσε σχετικά.

«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μύκονος και Σαντορίνη «τρέχουν» με -50% (…)» αναφέρει με τη σειρά του ο Τάσος Δούσης που εφιστά την προσοχή γιατί «το κύμα No Mykonos εύκολα θα γίνει No Greece, αν δεν προσέξουμε».

Εντοπίζοντας τα μελανά σημεία προσθέτει πως πρέπει να μπει «φρένο στην αυθαιρεσία (ό,τι βλέπαμε στη Μύκονο, τα χειρότερα συμβαίνουν στην Ίο)» να μπει φρένο «στις πρακτικές αλητείας και αισχροκέρδειας (αυτά τα «χρυσά» καλαμαράκια στη Μύκονο τα πληρώνουμε 4 χρόνια)», να σταματήσει «η μαφία που κάνει κουμάντο σε Μύκονο, Σαντορίνη και τώρα στην Αθήνα!».

Καταλήγει λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε το προϊόν, πριν να είναι αργά».

Οικονομικότερες λύσεις διακοπών προτίθεται να επιλέξει για τις διακοπές του εφέτος ο Έλληνας καταναλωτής, με στόχο είτε να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι, είτε για να μπορέσει να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα για την αγορά των διακοπών 2023 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 880 καταναλωτών.

H παρακμή της Μυκόνου 

Η ανομία 9 ετών και η καθυστερημένη αντίδραση των αρχών έφεραν την παρακμή στη Μύκονο.

Οι επιδρομές των αρχών σε Nammos και Principote και οι παρανομίες που γινόντουσαν από το 2014 ασύστολα στο νησί έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Η «μάχη της Μυκόνου», όπου οι κυβερνώντες μετά από χρόνια αγαστής συνεργασίας και κάλυψης των παρανομιών και των ανομιών των μεγάλων επιχειρήσεων εστίασης και ειδικά αυτών που εδρεύουν στις χρυσοφόρες παραλίες του νησιού, ανακάλυψαν ότι απλά… λειτουργούν εντελώς παράνομα, ξεκίνησε άτσαλα και… χονδροειδώς.

Όλοι θυμόμαστε, τον αστυνομικό της ΟΠΚΕ με την… μπαντάνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.