ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πέρασμα Καλιακούδας: Μία από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται (βίντεο)

Την επικινδυνότητα του ορεινού περάσματος πέρα από το σαθρό τερέν ενισχύει το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά στενό «μονοπάτι»

Πέρασμα Καλιακούδας: Μία από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται (βίντεο)

Ένα χωμάτινο πέρασμα στην Ευρυτανία, που βρίθει από κακώς κείμενα, ενδείκνυται όνο για τους μυημένους στα μυστικά της εκτός δρόμους οδήγησης.

Η χώρα μας είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τις μεθυστικής ομορφιάς ακτές με τα κρυστάλλινα νερά σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος. Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίθει και ορεινούς όγκους που όσο άγνωστοι και αν είναι, εφόσον τους συναντήσεις είναι αδύνατο να μην «αφεθείς» στην επιβλητική τους όψη.

Ένας τέτοιος ορεινός όγκος είναι και η Καλιακούδα, στο νομό Ευρυτανίας, η οποία διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και «κομμάτι» των προαναφερθέντων βουνών.

Κατά τη «γέννηση» της Καλιακούδας, η φύση ήταν γενναιόδωρη, προικίζοντάς τη με πλούσια ομορφιά. Εκεί, επίσης, θα συναντήσεις και ένα σπάνιο, για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα «μονοπάτι» – έναν χωμάτινο δρόμο που σκαρφαλώνει στη νότια ράχη της Καλιακούδας, ξεκινώντας από το ρέμα Κρικελιώτη και το φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της, η ανάβαση -το πάσο της Καλιακούδας- είναι ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για όσα οχήματα δεν είχαν την τύχη να έχουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος και σύστημα τετρακίνησης.

Την επικινδυνότητα του ορεινού περάσματος, πέρα από το σαθρό τερέν, ενισχύει το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά στενό «μονοπάτι» σε ελάχιστα σημεία του οποίου μπορούν να χωρέσουν δύο οχήματα.

Στην περίπτωση, βέβαια, που επιδείξει κανείς την προσήκουσα υπομονή και προσοχή, η θέα από το διάσελο της Καλιακούδας, σε υψόμετρο περίπου 1.730 μέτρων πρόκειται να τον αποζημιώσει.

Σημειώστε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, το χιόνι και ο πάγος κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους, συνεπώς καλό θα ήταν τα μη κατάλληλα προετοιμασμένα οχήματα και οι μη έμπειροι σε εκτός δρόμου αποστολές οδηγοί να μην επιλέγουν τη συγκεκριμένη διαφρομή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για αυτούς ενδείκνυνται οι πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Μόνο εφόσον έχουν σύμμαχό τους τον καιρό θα μπορέσουν να απολαύσουν την εμπειρία που προσφέρει ένα από τα πλέον απαιτητικά ορεινά περάσματα της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.