ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βερολίνο: Η στάση του μετρό που λέγεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» – Τι σημαίνει και γιατί έχει διχάσει τους πολίτες

Το όνομα «Onkel Toms Hütte» προέρχεται από μια μπυραρία που διατηρούσε ένας άνδρας με το όνομα Thomas

Βερολίνο: Η στάση του μετρό που λέγεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» – Τι σημαίνει και γιατί έχει διχάσει τους πολίτες

Διχασμένοι είναι οι Βερολινέζοι με σταθμό του μετρό που ονομάζεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» («Onkel Toms Hütte»).

Καθώς σε παλαιότερες εποχές «μπαρμπα-Θωμά» αποκαλούσαν υποτιμητικά οι λευκοί Αμερικανοί τους Αφροαμερικανούς, σήμερα πολίτες στη γερμανική πρωτεύουσα ζητούν αλλαγή, όχι μόνο του ονόματος του σταθμού, αλλά και της ομώνυμης παρακείμενης οδού.

Ωστόσο, 170 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος, το όνομα παραμένει σε αυτή, αλλά και σε άλλες γειτονιές, σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη λαογραφία του Βερολίνου, το όνομα Onkel Toms Hütte προέρχεται από μια μπυραρία που διατηρούσε ένας άνδρας με το όνομα Thomas στο νοτιοδυτικό Βερολίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, δήλωσε η Heike Paul, πρόεδρος Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης. Και άλλοι χώροι αναψυχής στη Γερμανία, όμως, ονομάζονται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», γεγονός που υπονομεύει αυτή την εξήγηση, σημειώνει η Paul. Όπως λέει, τις δεκαετίες μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, συχνά οι λευκοί Γερμανοί αναγνώστες ευτελίζουν τη βιαιότητα του βιβλίου και το ερμηνεύουν ως ήρεμο και αγροτικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.