ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κυκλάδες: Αυτός είναι ο κρυμμένος «παράδεισος» που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο

Κυκλάδες: Αυτός είναι ο κρυμμένος «παράδεισος» που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο

Η Πολύαιγος της Κιμώλου είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, επισήμως καταγεγραμμένο, το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Πρόκειται για έναν επίγειο «παράδεισο», ανέγγιχτο από τον τουρισμό και τους ανθρώπους, με νερά τόσο κρυστάλλινα. Το όνομά του προκύπτει από τα πολλά αγριοκάτσικα που υπάρχουν στο νησί, αποτελεί άλλωστε σημαντικό βιότοπο. Εξάλλου, έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για το είδος πτηνού Μαυροπετρίτης.

Παράλληλα, η Πολύαιγος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους να γεννά εκεί τα αυγά της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν το νησί ως «Πολυνησία των Κυκλάδων», για τα εξωτικά νερά του, την ηφαιστειογενή ιστορία τους και τα τοπία.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να πας στην Πολύαιγο είναι από την Κίμωλο με τις θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνονται στο λιμάνι. Εναλλακτικά, μπορείς να την επισκεφτείς με θαλάσσιες εκδρομές που διοργανώνουν τα γύρω νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Μήλος αλλά και η Σίφνος.

Η Πολύαιγος υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο της. Από το 338 π.Χ έως σήμερα το νησί ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο. Όσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, το μεγαλύτερο τμήμα των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την Παναγία Οδηγήτρια, δωρεά του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.