ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν «Τηγάνι» (βίντεο)

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν «Τηγάνι» (βίντεο)

Γνωρίζατε πως ένα από τα πιο γνωστά χωριά στην Ελλάδα λεγόταν κάποτε «Τηγάνι»;

Ο λόγος… για το Πυθαγόρειο της Σάμου.

​Αυτό το πολύ γνωστό χωριό στη Σάμο, νησί από το οποίο καταγόταν ο σπουδαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας. Το όνομα Τηγάνι μάλιστα δεν είναι και τόσο παλιό καθώς το χωριό λέγεται Πυθαγόρειο λιγότερο από από έναν αιώνα. Μια επίσκεψη σε έναν τέτοιο τόπο επιβάλλεται κάποια στιγμή που θα σου δοθεί η ευκαιρία.

Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Όταν επισκεφθήκαμε πρώτη φορά το Πυθαγόρειο, δεν γνωρίζαμε την διπλή του ονομασία. Θεωρούσαμε πως σίγουρα ονομάζεται έτσι εδώ και αιώνες τιμής ένεκεν στον Πυθαγόρα. Κι όμως σε αυτό το όνομα ακούει ο οικισμός μόλις από το 1955. Το προηγούμενο όνομά του ήταν Τηγάνι! Η ονομασία δόθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα, που καταγόταν από τη Σάμο. Και έτσι έγινε περισσότερο γνωστό το χωριό. Λίγοι θυμούνται πλέον την παλιά του ονομασία και αν τους πεις ότι είσαι από το Τηγάνι θα σε κοιτούν παράξενα.

Είναι εξάλλου, τιμή των κατοίκων να ονομάζεται έτσι το χωριό τους, πράγμα που θα σου επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι αν βρεθείς εκεί. Εκτός από το σπουδαίο ιστορικό όνομα, το χωριό αυτό είναι και ιδιαίτερο όμορφο και γραφικό. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πυθαγόρειο και το πάλαι ποτέ Τηγάνι, ήταν κάποτε η αρχαία πόλη της Σάμου. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιμάνι στο οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί και ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος το αποκαλούσε θαυμαστό έργο στο νησί ενώ ταυτόχρονα θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.

Εκεί, μάλιστα ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του. Αν βρεθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου στη Σάμο, πρέπει να περάσεις από το Πυθαγόρειο. Είναι, εξάλλου, δίπλα στο Βαθύ, μόλις δεκαπέντε λεπτά. Το καλοκαίρι γίνεται ένα κοσμοπολίτικο μέρος οπότε αν θες κάτι πιο χαλαρό καλύτερα να βρεθείς στο νησί άνοιξη ή φθινόπωρο. Η κάθε εποχή έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει και να σε κάνει να περάσεις καλά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.